Пламен Димитров: И да мине пакетът “Макрон”, шофьорите ни ще си намерят бързо работа и то при по-добри условия

За да сме в българския национален отбор, синдикатите застанахме зад каузата на превозвачите ни срещу части от пакета “Макрон”. Не искаме да фалира българският бизнес. Въпреки това през цялото време преговаряхме с тях за по-високи основни заплати за шофьорите. Сега очевидно тази кауза ще бъде загубена. Но аз нямам притеснения за българските шофьори, дори смятам, че ще има и позитиви.

Новите правила ще засегнат в по-малка степен шофьорите, защото те ще си намерят бързо работа и то при по-добри условия. Шофьори се търсят в момента навсякъде и ще бъдат осигурявани на по-високи заплати, само че от чужди превозвачи. Това каза президент на КНСБ Пламен Димитров в предаването “Лице в лице” по БТВ.

„По-скоро съм песимист за отлагането на плана “Макрон”. Поне половината от предложенията са подкрепени от европейските синдикати. Има една малка част, които са открито против българския бизнес. Показва се в детайли как българските шофьори работят в много тежки условия. Ние сме наясно от години с проблемите в сектора. За съжаление няма надежда за откритост и прозрачност за българския бизнес“, допълни той.

Димитров коментира и двете формули за изчисляване на пенсиите, предложени от НОИ. „По този начин няма как да загуби никой, защото всеки ще избере по-добрия вариант за него. Това е компромисен вариант. Надявам се, че гратисният период ще е по-кратък. Реално ще получаваме това, за което сме плащали“, смята лидерът на КНСБ.

„От много продължително време ние водим борба да защитим медицинските сестри. Те са част от нас. Ние сме в тази битка отдавна. Сегашното ограничение за 60% от всички приходи на болниците да отиват за заплати и осигуровки, трябва да отпадне. Нужно е да се направи така, че заплатите постоянно да растат и да се дават ДМС. Предлагаме пренареждане на правилата, за да е по-справедливо“, посочи Димитров.

Той смята, че предложението, този който работи и е активен и неговото дете ходи на училище, а средствата не му стигат, да бъде подпомогнат, като добро. „Иначе обричаме едно цяло поколение да не работи. Общият принцип трябва да е този“.

На финала, Пламен Димитров предложи, че доходите всяка година трябва да нараснат с 12% на всички.