Федерацията на леката промишленост към КНСБ пита: Кой ми уши дрехата

Кой ми направи дрехата #‎whomademyclothes? Това питат КНСБ и Федерацията на леката промишленост в Деня на модната революция, 24 април. На този ден преди шест години се случи трагедията в Рана Плаза, текстилен завод в Бангладеш, който при срутването си погубва 1133 души, а 2500 са ранени. Заводът произвежда дрехи за много познати марки, но до ден днешен жертвите и техните семейства не са получили компенсация.

Целта на инициативата е световните модни марки да покажат, че са отговорни пред своите клиенти и пред хората, които работят за тях, като създадат сигурни условия на труд и справедливо заплащане. Затова хиляди активисти, клиенти и дизайнери от цял свят в 68 държави ще попитат Кой направи дрехите ми? #койнаправидрехитеми? #‎whomademyclothes? Целта е да се привлече внимание към цялостната верига в модната индустрия от фермерите и работниците във фабриките до достaвчиците и клиентите. Участниците могат да снимат етикета си с въпрос към марката #койнаправидрехитеми? #‎whomademyclothes? и ще споделят отговорите, които получат.

Десетки хиляди се включиха миналата година, а тази се очаква да се включат още повече. В България шивашката индустрия формира голяма част от износа, но тя е и най-ниско платената. Средните заплати у нас са равни или дори по-ниски от тези в Китай и Малайзия. Официално в сектора работят около 100 000 души, а други 50 000 работят без трудови договори или са на граждански контракти. Много от тях не получават социални или здравни осигуровки. Условията на труд в много от фабриките не отговарят на стандартите за сигурност. „Шивашката индустрия има възможност да създаде работни места и да помогне за справянето с бедността в райони, в които това е единствения поминък“, заяви Цветелина Милчалиева председател на ФНСОЛП-КНСБ.

Кампанията ще обърне внимание и на български дизайнери и марки, които вече показват пътя към една красива и устойчива мода. Чрез внимателния подбор и процес на работа, те вече създават по-добро бъдеще. Присъединете се към нас като изпратите на 24 април и вие снимка на дрехата си с въпрос към марката Кой направи дрехите ми #‎whomademyclothes?