Пламен Димитров призова ЕКП да стимулира взаимното признаване на синдикално членство в Европа

Взаимното признаване на синдикално членство между страните, които членуват в ЕКП е един от най-важните фактори за сближаването на заплатите между Източна и Западна Европа. Това обяви пред конгреса на Европейската конфедерация на профсъюзите президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Ключовият конгрес се провежда във Виена и трябва да очертая пътя за развитие на синдикатите от континента, както и да избере ново ръководство, което да води близо 50 млн. работници.

Основен фактор за стимулирането на този процес, както между страните от Източна, така и с държавите от Западна Европа, трябва да бъде ЕКП.
Това е спояващият фактор, който ни събира в едно общо синдикално семейство и той трябва да стимулира споразуменията между страните, подобно на тези, които страната ни има с Германия, Белгия, Испания, Кипър.
С тези документи се гарантира признаването на правата не само на нашите работници зад граница, а и на тези, които работят за мултинационални компании от тези държави, посочи лидерът на КНСБ.

ЕКП трябва в срок до 2020 година да внесе подобна програма в Европейската комисия, която да очертае всички нужни параметри на подобно сътрудничество, отсече още президентът на КНСБ.

Вторият важен въпрос, който повдигна Пламен Димитров пред конгреса беше колективното договаряне и разпростирането му върху възможно най-много работници в Европейския съюз.
Според КНСБ трябва механизъм за обща координация на колективното договаряне в Европа, а той трябва да бъде движен от европейските индустриални федерации в координация с ЕКП и националните синдикати.