Конгресът на ЕКП скастри Еврокомисията за правата на държавните чиновници

Конгресът на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), който се провежда във Виена, изпрати остро писмо до Европейската комисия заради правата на държавните служители да изразяват мнение и да дават препоръки за случващото се на работното им място. Протестът на ЕКП е заради делото на Европейската федерация на държавните служители (EPSU) срещу решението на ЕК да блокира споразумение между социалните партньори за правата на информиране и консултиране. На практика с това решение Комисията изключва всички чиновници в Европа от основни права на ЕС.

Делото на EPSU ще бъде разгледано утре, 23 май, на публично изслушване в Европейския съд. Това е първият път, в който европейска синдикална организация завежда дело срещу Европейската комисия по повод социалната политика.

Споразумението между социалните партньори беше прието през декември 2015 г. от EPSU, и EUPAE, организацията на работодателите в публичните администрации. То имаше за цел да запълни дългогодишната празнина в законодателството на ЕС.

„Призоваваме Комисията да спре да блокира това споразумение и да седне с ЕКП и ETUF, за да обсъдят своя подход към споразуменията като истински социални партньори. Не е приемливо ЕК да твърди, че подкрепя социалния диалог, а след това да прави обратното. Днес Конгресът на ЕКП показа подкрепата си за исканията на синдикатите и работодателите, че Комисията трябва да направи предложение пред Съвета за прилагане на Споразумението между социалните партньори чрез директива”, заяви Конфедеративният секретар на ЕКП Естер Линч.

Ако решението на комисията остане в сила 9,8 милиона държавни служители ще останат без европейското си право да изразят мнението си за значителни промени, засягащи тях и работното им място. Демокрацията на работното място е стълб на демокрацията в нашето общество и заслужава широка подкрепа”, заяви още Естер Линч.

Решението на Европейския съд се очаква преди края на годината.