Главният икономист на КНСБ Любен Томев: Всеки трети у нас живее в бедност

Всеки трети българин (32,8 %) живее в бедност и е заплашен от социално изключване. В Европа този процент е 22,5. Социалните трансфери имат слаб ефект върху неравенствата, тъй като са недостатъчни и не са добре фокусирани. В България няма ясен и дългосрочен механизъм за повишаване на минималните доходи, на които разчита голяма част от населението. Данъчната система не бори бедността и облагодетелства богатите. Тази картина начерта пред конгреса на ЕКП главният икономист на КНСБ Любен Томев.

Според него трябва спешно да започне подготовката на Национален план за Европейския социален стълб. Той трябва да включва справедливо разпределение на брутния вътрешен продукт на страната между труда и бизнеса. На второ място правителството трябва да изгради социална система за закрила, която да помогне на най-бедните да излязат от капана на неравенствата и да живеят нормален живот.
Важен елемент от националните мерки за прилагане на принципите на Европейския социален стълб трябва да бъде програма за дигитални компетенции на всички работещи българи. Причината е, че дигиталната революция поставя нови изисквания пред работната ръка и България трябва да бъде готова за тях, заяви Любен Томев.

За европейския семестър главният икономист на КНСБ бе категоричен, че Европейският социален стълб и европейският семестър трябва да бъдат свързани и в тях да се дава оценка на свършеното в социалната сфера на ниво отделни държави-членки. На тази база ще се определят „държави в риск“ и ще се дават оценки, каза още главният икономист на КНСБ.