15 на сто ръст на заплатите искат в земеделието от следващата година

15 на сто ръст на заплатите в земеделието иска Федерацията на независимите синдикати в земеделието, съобщи нейният председател Светла Василева по време годишната асамблея на синдиката в курорта „Слънчев бряг“. Специални гости бяха президентът на КНСБ Пламен Димитров, депутатите от 44-тото Народно събрание Ирена Димова и проф. Светла Бъчварова, Десислава Стоянова, директор на дирекция „Финанси“ в земеделското министерство.

Заплатите в сектора варират от 690 до малко над 1000 лв. Очевидно това е крайно недостатъчно и дори с обещаното от премиера увеличение с 10 на сто през следващата година, обяви Светла Василева.

Тя даде пример с работещите в системата на градушките, където средното възнаграждение е 669 лв. В сезона на градушките това са хората, които пазят реколтата и собствеността на българските граждани. Те заслужават достойни заплати и ние ще преговаряме с министерството за увеличението им, обяви лидерът на земеделския синдикат.

Крайно време е земеделското ведомство да сложи ред в социалния диалог, пък заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Причината е, че на практика в него сега отсъстват работодателите в сектора. Стигнали сме до ситуация, в която браншови организации, които никой не познава или не представляват никого в сектора, водят диалог с министъра на земеделието, а в социалния диалог няма нито един, обяви лидерът на синдиката.

Той повтори целите, които КНСБ ще преследва в следващия бюджет и в следващите 3 години: 15 на сто увеличение на заплатите и достигане на 60 на сто от европейския стандарт по покупателна способност до 2022 година.

Депутатите изтъкнаха добрият диалог в сектора „Земеделие“ и се ангажираха, че ще подкрепят исканията на федерацията и на КНСБ по време на дискусиите около бюджет ‘2020.