КНСБ иска 15 на сто ДДС и необлагаем минимум при облагането на доходите

15 на сто ДДС за всички стоки и услуги и въвеждане на необлагаем минимум. Това е визията на КНСБ за промяна в данъчното облагане, представена пред Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

Според синдиката дори да бъде намален ДДС върху хляба, лекарствата и други основни стоки, както предлага БСП в законопроекта, обсъден днес, цените на тези продукти няма да намалеят. Ефект върху тях може да даде само едновременното намаление на целия размер на налога по веригата. Според КНСБ, ако ще се отваря дебат за промяна в ДДС, то това трябва да се случи за всички стоки и услуги и намалението да бъде в еднакъв размер.

Тази дискусия обаче не трябва да бъде ограничавана само върху налога върху добавената стойност, а да бъде част от по-мащабен разговор за общата данъчна политика на страната.

Според КНСБ е необходимо преструктуриране на цялата данъчна система, така че тя да носи повече справедливост за хората с по-ниски доходи, т.е. всички субекти да се облагат съобразно техния принос в БВП на страната.

Като първа стъпка синдикатът вижда въвеждането на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна заплата.

Втора стъпка е нарастването на максималния осигурителен доход поетапно до 10 пъти размера на МРЗ. Това би дало повече права на гражданите за майчинство, пенсия и обезщетения при безработица и трябва да се тълкува като увеличение на техните данъци, се казва в становището на синдиката.

С тези мотиви, НСТС почти единодушно отхвърли законопроекта за намаляване на ДДС.

Намаляването на данъка за добавена стойност няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки, каза министърът на финансите Владислав Горанов на заседанието на НСТС. Той даде за пример, че след като в Гърция ДДС намаля, цените са се запазили.

От създаването на системата за ДДС всички държави след 80-те години се стремят да постигнат синхронизация и единност на ставките. “Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това”, изтъкна Владислав Горанов.

Тристранният съвет разгледа и проектозакона за публичните предприятия. Икономическият министър Емил Караниколов увери, че поетите ангажименти към КНСБ за запазване на забранителния списък за приватизация и отпадане на сливането на Агенцията за приватизация и тази за инвестиции ще бъде спазено и при гласуването на законопроекта в пленарна зала.

От името на КНСБ вицепрезидентът Пламен Нанков обяви, че организацията подкрепя законопроекта, тъй като той изпълнява една нейна стара цел – слагането на ред в управлението на държавните предприятия. Надяваме се с нашите редакции, този законопроект да ускори присъединяването на страната ни към еврозоната и Банковия съюз, допълни Пламен Нанков.

 

Цялото становище – виж тук