Заплатите на работещите в столичния градски транспорт да растат с по 10 на сто годишно, ще предложи столичния кмет

Заплатите на всички работещи в столичния градски транспорт ще растат с по 10 на сто годишно през следващите три години. Това ще се случи ако Столичния общински съвет приеме предложението на кмета Йорданка Фандъкова и нейния заместник Дончо Барбалов. Ръководството на общината и директорите на общинските дружества днес се срещнаха с президента на КНСБ Пламен Димитров, председателят на СТСБ Екатерина Йорданова, лидери на синдикалните организации в дружествата и представители на КТ „Подкрепа“, начело с президента Димитър Манолов.

Възнагражденията на водачите в столичния градски транспорт бяха увеличени през април, след дълги преговори между СТСБ, КНСБ и Столична община. В тях участваха работещи в дружеството, всички председатели на синдикални организации в двете транспортни компании, ръководството на дружествата, столичния кмет и отговорните лица от общината.

Тогава бе взето решение да започнат преговори със СТСБ и КНСБ за тригодишна програма за увеличение на заплатите за всички работещи в транспортните дружества на София с най-малко 10 на сто на година, считано от 1 януари.

Днешната среща беше поредния кръг от тези преговори.

Дългосрочно споразумение за заплатите в столичния градски транспорт би дало предвидимост, подобно на учителските заплати, което ще стимулира привличането на кадри в дружествата, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. КНСБ ще продължи да настоява в рамките на следващата година да бъде решен въпроса с извънредния труд в компаниите, който трябва да бъде вкаран в законовите норми. По думите му спирането на нощния транспорт, който е губещ, е въпрос на решение на общината.

Според Димитров увеличението с 10 на сто на заплатите на работещите в дружествата би дало по 120 до 150 лв. за всеки, който се труди в компаниите.На срещата бяха обсъдени и социално-битовите условия в двете транспортни дружества. Директорите им отчетоха, че проблемните тоалетни са ремонтирани и в момента няма проблем с условията на труд на водачите.

Столичният кмет обяви, че се търсят още 200 водачи за градския транспорт в столицата. Нещата са стабилизирани донякъде в автотранспорта, където се назначават повече хора, отколкото напускат. В електротранспорта ситуацията е изравнена и трябват още усилия, обяви Йорданка Фандъкова.