КНСБ предлага цената на нощния труд да се увеличи поне с един лев

Цената на нощния труд трябва да се увеличи с поне лев. В момента тя е едва 25 стотинки, което е обидно за полицаи, медицински сестри, диспечери в енергетиката, работещите в транспорта и БДЖ. Това обяви в сутрешния блок на BTV президентът на КНСБ Пламен Димитров. КНСБ от 12 години предлага увеличение на цената на нощния труд, ще го предложим и в новия бюджет. Надявам се да бъдем чути и цената да бъде променена, тъй като тези хора заслужават по-високо заплащане за своя труд, обяви Пламен Димитров.

Той припомни и друга срамна цифра – 10 стотинки за „разпореждане“ – пари, които получават всички, които цяла вечер трябва да очакват обаждане, за да спасяват човешки живот или да осигуряват топлина и светлина в дома ни. Заплатите в България видимо растат през последните години, но бедността все още е посвеместна.  70% от хората у нас получават месечни възнаграждения под средните за страната 1 200 лв., каза още президентът на КНСБ.

„Миналата година успяхме да договорим 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличи се максималният осигурителен доход и таванът на пенсията стана 1 200 лв.“, припомни Димитров. Въпреки това България остава най-бедната страна в Европейския съюз. „Доходите ни трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците“, категоричен бе лидерът на КНСБ.

Той коментира и темата с намаляване на ДДС.„Не е ясно с каква цел се предлага намаляването на ДДС върху храните. Нека не лъжем хората, с тази мярка няма да паднат цените “, коментира още Димитров.  Според КНСБ трябва да се намалали данъкът на доходите и най-вече да се въведе необлагаем минимум. Това е мярката, която ще остави пари в хората, заяви президентът на КНСБ.

 

Цялото интервю – виж тук