КНСБ предлага двугодишно споразумение между синдикатите, правителството и бизнеса

КНСБ предлага двугодишно споразумение между правителството, синдикатите и бизнеса. Това съобщи на семинар в с. Белчин президентът на КНСБ Пламен Димитров. Съорганизатор е фондация „Фридрих Еберт“.

Предлага се то да бъде в три основни сфери

  • Бизнес среда, икономика и секторни политики
  • Пазар на труда и демография
  • Политики за социална защита

Считаме, че това са основните сфери, по които трябва да изградим национален консенсус, заяви лидерът на КНСБ. В областта бизнес среда например социалните партньори трябва да начертаят мерки за спасяването на българската енергетика и особено на въглищните централи, които са заплашени от поскъпващите в ЕС емисии.

В областта на демографията пък трябва да бъдат начертани мерки за задържане на работната сила в страната и особено на високообразованата и квалифицирана част от нея, завръщане на завършилите висше образование в чужбина специалисти, трудовите мигранти и инициативни българи с дребен и среден бизнес зад граница.

В областта на социалната защита е важно да има разбирателство по обезщетенията за безработица или пък тези за отглеждане на дете.

Очаквам в следващите месеци да седнем на масата и да започнем да говорим за такова споразумение. Вече има сигнали, че може би партньорите ще седнат на масата за преговори. Разбира се, тези разговори трябва да бъдат в пълна връзка с присъединяването на България към ERM II и еврозоната, заяви Пламен Димитров.