Д-р Иван Кокалов: Новият модел на здравеопазване няма да бъде в полза на пациента

Предлаганият здравноосигурителен модел, който ще бъде представен официално на 15 юли, няма да бъде в полза на пациентите. Това обяви вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов на семинар в с. Белчин. Съорганизатор е фондация „Фридрих Еберт“.

„От предварително разпространената информация, става ясно, че този модел, който все още не сме чули официално, ще се базира на частните фондове. Предвижда се и демонополизация, каквото и да значи това, защото аз не мога да разбера кое е монопол, след като НЗОК договаря с БЛС, че ще плаща дейност на всички, които я извършат и отчетат и съответно не виждам къде е монополът. А в същото време това, което се предлага, няма да е в полза на пациентите“, обяви д-р Кокалов.

„Никой не може да ме убеди, при положение, че в алгоритъма на пътеките, където няма графа печалба, а частните фондове работят на печалба, те ще бъдат в голяма полза на гражданите и ще конкурират касата. Първо не мога да разбера как ябълки и круши ще се конкурират, при положение, че НЗОК не работи на печалба. И второ средствата на базата на непроменената вноска няма да стигнат, за да се формира тази печалба. Вероятно ще се минимизират самите пакети, които предлагат частните фондове или следващата или по-следващата година ще се поиска чувствително увеличаване на вноската или пък ще се иска такса от тези, които са избрали фондовете. Те биха били избрани от хора с по-високи доходи и известна здравна култура, защото повечето хора незнаейки, ще останат в НЗОК. Но това ще до доведе натиск, защото в касата ще останат хора с по-ниски доходи, по-ниски вноски и с по-голяма консумация на средства“, смята вицепрезидентът на КНСБ.

Според него реално и фондовете нямат интерес, защото трябва да имат минимум 1 млн. застраховани души, предвид факта, че между 1.6-1.8 млн. са всички, които плащат вноски. „Моето мнение, че тази идея симулира реформа, защото, за да стане реалност, трябва толкова много закони и информационни системи да се променят, че то ще отнеме поне една петилетка. Ние сме предлагали многократно един модел, който се прилага в Ирландия. Той гарантира достъпа на всички българи и в същото време ще стимулира развитието на частните фондове, защото е ясно, че там има интерес. Този модел се базира на доходите на населението. В Ирландия това са две групи хора-разделени по доходен принцип. До определен таван на доходите, фондовете поемат изцяло медицинските грижи, без доплащане, ако се иска допълнителна услуга, се прави застраховка. Групата от хора, които имат доход над определената граница, доплащат част от медицинското обслужване. И всъщност, за да не доплащат всеки път, си правят една застраховка, така че когато им се наложи, частният фонд да покрива тази разлика. Не разбирам защо и у нас не се приложи този модел, защото в България хората са с ниски доходи. Бих предложил дори да са три групи-с ниски, средни и високи доходи. При първата група изцяло да се покриват разходите, при втората-до 80%, а при третата примерно – до 70%. И това, което остава за доплащане, ще бъде през частните фондове. Така гражданите ще бъдат защитени и същевременно е добър вариант за фондовете. Ще има и известен пазар, макар че аз не съм привърженик на пазара в здравеопазването, но той съществува“, допълни Иван Кокалов.