КНСБ иска увеличение на заплатите във водния сектор с по 15% годишно и специален закон за ВиК

Специален закон за ВиК ще създаде условия за решаване на проблемите в сектора и ще гарантира публичния му характер. За това настоя заместник-председателят на НБС “Водоснабдител” Евгени Янев на журналистическия семинар на КНСБ и фондация „Фридрих Еберт“ “Жизненият стандарт – във фокуса на медиите”.

На фона на средния ръст около 1015% на заплатите, за които се бори и договаря КНСБ, за сектор ВиК говорим за ръст на заплатите между 3-4% годишно. Към 31 март 2019 г. средната работна заплата в този сектор е 855 лева. Средната възраст на персонала във ВиК сектора е над 51 г. и ако не се вземат спешни мерки до 5-10 г. секторът може да се окаже без всякакви специалисти. Тогава проблемите се очаква да бъдат големи и страшни, прогнозират от КНСБ. Във водния сектор социалното напрежение расте и е инициирана подписка по отношение на реални и бързи действия за настояване за нов специален закон за ВиК услугите.

“По-лош от държавния монопол, е частният”, посочи Евгени Янев. От синдиката искат нов регулаторен механизъм, по 15% годишно увеличение на заплатите до края на регулаторния период и въвеждане на водни помощи чрез ваучери. Сред другите искания на „Водоснабдител“ са таксата “Водовземане”, която е по 2 стотинки на кубик, и отива в ПУДОС към МОСВ, поне половината да се връща обратно във ВиК дружествата, за да се използват за поддръжка на инвестиции. Ако не се решат проблемите във ВиК сектора чрез диалог, ще се премине към протестни действия, заявиха от синдиката.

КНСБ посочиха, че проблемите са не малко и са нерешени с години. Водата е не само за пиене и няма как да съществуват градовете и цивилизацията без хигиена и качествени ВиК услуги, посочи Евгени Янев. По думите му водният сектор е най-регулираният в България.