Влиза в сила споразумението за увеличаване на заплатите в дружествата на Столичния градски транспорт

С 45 гласа “за”, 0 “против” и 6 “въздържал се”, Столичният общински съвет гласува подписването за споразумение за сътрудничество между Столична община, “Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД, „Център за градска мобилност“ ЕАД, сдружение “Конфедерация на независимите синдикати в България“ и сдружение „Конфедерация на труда Подкрепа“.

Споразумението идва вследствие на тежки преговори между Столична община и двата национално представени синдиката в процеса, на които президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България – КНСБ – CITUB Пламен Димитров предложи изготвянето на 3-годишна рамка за ежегодно увеличение с 10% на заплатите на всички работещи в четирите дружества.

Споразумението ще влезе в сила от началото на 2020 г. С него синдикатите постигат гаранция за стабилност и устойчиво нарастване на доходите на заетите в дружествата, което ще допринесе за привличане на нови кадри в градския транспорт и намаляване на извънредния труд до законовите му рамки.