Поне 70 330 лв. губи търновец, който в продължение на 30 г. е работил без трудов договор

Поне 70 330 лв. губи търновец, който в продължение на 30 г. е работил без трудов договор. Това заяви във В. Търново националният секретар на КНСБ д-р Тодор Капитанов на пресконференция за кампанията на синдиката „Сивото убива“.

Изчисленията са направени на базата на проучване за средната работна заплата за региона. Според НСИ средното възнаграждение във В. Търново е 970 лв. При работа без трудов договор жените губят 5541 лв. от обезщетения за майчинство. За неполучените болнични цифрата е 2793 лв., за безработица – 2574 лв., а за пенсия – 59 241 лв.

„По данни на Международната организация на труда България е сред страните от Източна Европа с най-голям процент неформална заетост, която достига близо 16 %. Преди нас се нарежда Полша с 38 %, Румъния – 29 на сто, Словакия – 17 % и Русия с близо 36 %. В България около 21 % от икономиката може да бъде квалифицирана като сива, което означава, че над 23 млрд. лв. от недекларирани дейности се случват „на сиво“. Глобите за работодатели, които наемат работници без договори, са в размер от 1500 до 15 000 лв., а за длъжностно лице – от 1000 до 10 000 лв.”, обясни Капитанов. По думите му виновни за порочната практика са не само работодателите, но и някои от работниците, които предпочитат да работят „на тъмно“. Това са предимно хора, които имат сериозни кредитни задължения.

Най-висок процент на работещите в сивия сектор са в областта на леката промишленост, в която са заети около 90 000 души. Заплатите в отрасъла са изключително ниски и средната работна заплата е 60 % от тази за страната, подчерта Радка Гичева. По думите й в голяма част от малките предприятия се наемат хора на 4 часа, а реално работят по 8-10 ч.

През 2018 г. Инспекцията по труда във В. Търново е засекла 25 случая на работещи без трудов договор, а за първото полугодие – 11. Доста от сигналите за ангажименти без договори, които се проверяват, се оказват фалшиви, подчерта инж. Невена Стефанова, директор на Дирекция „Инспекция по труда“. Според нея вариант за борба със сивата икономика са еднодневните договори. За м.г. в областта са издадени 2176 заявления за сключването им на 60 земеделски стопанства. През изминалите 6 месеца институцията е осигурила 1000 образци за еднодневни договори на 34 земеделски стопани.

„Всеки, който иска да подаде сигнал за нарушения на трудовото законодателство, може да го направи чрез новото мобилно приложение Vox КНСБ. То е напълно безплатно. Там се приемат и оплаквания срещу нелицензирани търговски обекти, както и за всякакви нередности, свързани с правата на работниците и потребителите. Сигналите могат да са както позитивни, така и негативни“, обясни националният секретар на КНСБ Даниела Алексиева. Досега приложението са свалили около 400 души, а подадените сигнали са над 30.

След пресконференцията в центъра на града бе разположена мобилна приемна, на която граждани можеха да подадат сигнал за нарушени права към КНСБ.