КНСБ: 80-90% от автосервизите работят в сивия сектор

80-90% от търговията с авточасти и ремонт на автомобили е в сивия сектор. Това заяви по време на пресконференция за сивата икономика в Добрич президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му чрез сивия сектор се убиват лоялната конкуренция и социалните права. „Убива и съвсем физически, защото хората си поправят автомобилите в нерегистрирани сервизи, а това води до инциденти на пътя”, допълни още той.

Другите сфери с голям процент сиви практики са леката промишленост, селското стопанство и строителството. 620 хиляди души са заети в земеделието в България, а от тях са осигурени само 107 хиляди.

Данните сочат, че в Добрич има 10 820 земеделски стопанства, а заетите в агробизнеса са над 23 хиляди души. От тях само около 4500 упражняват деклариран труд, а останалите са в риск от попадане в сивата икономика.

Около 21 процента от българската икономика е в сивия сектор, а през 2018 година в страната 16% от всички заети са упражнявали недеклариран труд. Един от всеки 7 души е приел пари в плик, казват от КНСБ

На пресконференция от кампанията в Шумен Пламен Димитров заяви, че добрата новина е, че през последните години има изсветляване на икономиката. В момента в страната тя е 21% при 35% през 2010 г. Това е един процес, благодарение на работодатели, синдикати, НАП, потребители, нашите партньори”, допълни лидерът на КНСБ.

Според него тези 21% представляват 23 милиарда лева , които се генерират на черно и са стигнали до определени хора. “Тези пари дават възможност за нелоялна конкуренция, където не се плащат данъци и този ресурс дава възможност за антидемократични практики”, добави Димитров.

По данни на синдиката в област Шумен заетите в земеделието са 350 000 души, като едва 57 000 души са осигурени с постоянни трудови договори.

От Инспекцията по труда в Шумен съобщиха, че през първите 6 месеца на 2019 г. са извършили 413 проверки за спазване на законодателството в областта на труда, държавната служба, трудовата мобилност и трудовата миграция, при които са констатирани 1947 нарушения. За тях са издадени предписания, съставени са актове, има и издадени наказателни постановления.

До края на годината КНСБ ще предложи законодателни промени за справяне с липсата на регулации в някои сектори. Ново мобилно приложение VOX KNSB ще помага на работници и клиенти да подават сигнали срещу некоректни работодатели и да дават позитивни примери за мястото, на което работят. То вече е налично във всички платформи за мобилни приложения – за Android и Iphone. Мобилната апликация е част от кампанията “Сивото убива”.