И от Ямбол летят сигнали срещу сивата икономика

Сигнали срещу сивата икономика валят от цялата страна, вече има и един от Ямбол. Това стана ясно на пресконференция в града в рамките на кампанията „Сивото убива. В нея участваха Тодор Капитанов и Даниела Алексиева – национални секретари на КНСБ, Илияна Димитрова – областен координатор на КНСБ в Ямбол, инж. Стоян Иванов – директор на дирекция “Инспекция по труда” със седалище Ямбол, Димитрина Димитрова – представител на НАП, синдикалисти.

Ямбол е 17-та по ред област, в която КНСБ провежда подобна пресконференция и разполага мобилен център пред Профсъюзния дом, за да предостави информация за вредите от сивата икономика, както и новото мобилно приложение, през което хората могат да подават сигнали като клиенти и като работници.

Най-страшното е не да те уволнят, а да работиш без трудов договор, коментира Тодор Капитанов. Когато го уволнят, човек може да се регистрира в Бюрото по труда, да получи обезщетения, болнични, майчински. Ако работи и не е на трудов договор, той не може получава обезщетения, не му са изплащани социални осигуровки и др. социални придобивки. т.е. освен да остане без работа, човек може и да дължи пари, отбеляза националният секретар на КНСБ.

Как стоят нещата в Ямбол? При средна заплата 964 лв., колкото е тя през последното тримесечие, ако работи без трудов договор, човек губи 5 474 лв. под формата на майчински за целия период от 180 дни. За евентуални болнични за период от 10 г. може да загуби 2 760 лв. Обезщетенията за безработица, изчислени еднократно, са 2 721 лв. За пенсия – 58 544 лв. се губят за период от 22 г. Общата сметка показва загуба от 69 500 лв., ако човек работи 22 г. на тази заплата и тя не се е увеличавала.

След преглеждане на Фейсбук групите за регион Ямбол, експертите на КНСБ установили, че най-често се обявяват почасови работни места, без трудов договор, на които хората се отзовават. А глобата за работодател, несключил трудов договор е от 1500 до 15 хил. лв., на длъжностното лице, допуснало това да случи, глобата е 1000 – 10 хил. лв.

В строителството 60 % от довършителните ремонтни работи се извършват на сиво. Най-висок процент, близо 90 процента от труда, който се развива на сиво в България, е в сектора земеделие.

За последните 8 месеца на годината “Инспекцията по труда” със седалище Ямбол е извършила 499 проверки, проверени са 473 предприятия с 23 251 заети лица, съобщи директорът на дирекцията инж. Стоян Иванов. Съставени са 107 акта за административни нарушения.

Даниела Алексиева представи новото мобилно приложение на КНСБ “VOX KNSB”, което помага за подаване на сигнали срещу некоректни практики на работодатели и фирми, споделяне на позитивни практики.

Мобилната апликация е безплатна услуга, която позволява всеки да подаде сигнал до КНСБ, а оттам и до всички държавни структури за нередности на работното му място или в търговски обекти. Анонимността на подалите сигнала е гарантирана, само администраторите на КНСБ разполагат с данните на лицето. Сигналите стигат до голяма група от хора, те могат да ги подкрепят, споделят или да следят какво се случва с решенията на проблема. Може да бъде приложен снимков материал, а приложението автоматично регистрира локацията, от където се подава сигналът.

 

От 8 юли до сега мобилното приложение е изтеглено от над 10 хил. потребители, подадени са около 50 сигнала, като 85 % са за нарушени правоотношения. Има и сигнал от Ямбол.

В края на кампанията ще бъде направена класация на коректните и некоректни работодатели на база на подадените сигнали, ще бъдат направени и предложения за законодателни промени.