КНСБ иска държавата да връща платените данъци на най-бедните

КНСБ иска от държавата да връща част от платените данъци на хората с ниски доходи. Това заяви в Кърджали и Хасково президентът на синдиката Пламен Димитров. Той посети двата града в рамките на кампанията „Сивото убива“ заедно с националните секретари на КНСБ Асиа Гонева, Тодор Капитанов и Даниела Алексиева и председателя на строителния синдикат към КНСБ Цветелина Иванова.

Предложението на синдиката всъщност е доразвиване на идеята за необлагаем минимум, която КНСБ защитава от над 10 години, обясни Димитров. След консултации с бизнеса и правителството станало ясно, че това е най-лесният начин платените на хазната средства да се върнат в джобовете на хората. До няколко седмици тази схема ще бъде предложена на финансовия министър и ще бъде ключова в предстоящите преговори по бюджет 2020 преди и след приемането му от парламента. На първо време механизмът трябва да включва само хората с най-ниски доходи. Според Пламен Димитров за 2020 година стъпките трябва да бъдат в по-тесни граници за нискодоходните групи – от минималната заплата до средната или до 1000 лв. „Нашето предложение е да има работещ механизъм, който поетапно да се разшири, за да се постигне предлаганият ефект от необлагаемия минимум, допълни Пламен Димитров.

КНСБ е във финални преговори с прокуратурата, за договаряне на нарочно двустранно споразумение за съдействие и взаимна помощ, обяви още президентът на КНСБ. Осигурителните измами са сред темите за партньорство. “Очакваме най-накрая спящият текст в НК за криминализиране на умишленото неплащане на осигуровки да стане активен и да започне да дисциплинира работодателите, които умишлено не изплащат пълния им размер или въобще на плащат такива”, допълни Димитров. По отношение на доходите на българските граждани, от КНСБ ще настояват пред финансовото министерство за няколко конкретни неща на започналите финални преговори по бюджета за 2020 г. Сред тях са ежегодно увеличение на доходите в бюджетната сфера с поне 12-15 процента, а в частния сектор да бъдат възобновени двустранните преговори с работодателите за договаряне на Национален препоръчителен индекс за ръст на работните заплати.

Президентът на КНСБ представи в двата града и мобилното приложение “VOX КНСБ”. Само за двата месеца, през които приложението работи, то е свалено над 10 000 пъти и чрез него са подадени над 50 конкретни сигнала за добри и лоши практики в цялата страна, отчетоха още от синдиката.