КНСБ иска дебат за трудовите права на журналистите

КНСБ осъжда опитите за посегателство над свободата на словото в случая с репортера Силвия Великова от БНР и арестуването на фоторепортера Веселин Боришев от Club Z. Свободата на словото е основно и фундаментално човешко право, установено в Хартата за основни права на ЕС и Всеобщата харта за правата на човека и никой няма право да го заглушава или да го слага зад решетки.

Това важи още по-силно за обществени медии като БНР, които би трябвало да са най-строгият стожер за правата на българските граждани да бъдат информирани вярно, точно и коректно.

Призоваваме генералния директор на БНР и управителния съвет на радиото да спазват правата както на българските журналисти, така и на слушателите, които очакват от институцията правдиво и коректно отразяване на информационния поток.

Призоваваме МВР да изработи адекватни правила за отразяване на публични събития, които да не нарушават правата на журналистите като граждани и представители на медиите.

КНСБ винаги е смятала, че правото да бъдеш информиран е един от стълбовете на демокрацията. Ние сме отстоявали това през годините и ще продължим да защитаваме онези, които са отдали себе си на тази достойна професия. Ще реагираме остро, когато се нарушават и правата им на сдружаване – също основно право, гарантирано от всички международни конвенции.

Като организация, призвана да защитава правата на работещите българи, призоваваме ръководствата на обществените и частните медии, СЕМ, професионалните организации на журналистите в България, парламентарната медийна комисия, да започнем заедно дебат за трудовите права на българските журналисти с фокус и върху регионалните медии, които пострадаха най-много от икономическата криза и технологичните промени.

КНСБ ще съдейства със своята експертиза, натрупана през годините – както в България, така и в международните синдикални структури, където организацията ни е активен член.

Смятаме, че дължим този дебат не само на работещите в медиите, а и на българското общество, чието неотменно право е да бъде информирано вярно и коректно.

Призоваваме политиците също да се включат в този дебат, защото само със законодателни решения ще постигнем реални гаранции за обективната журналистическа работа и свобода на словото, които лежат в основната на демокрацията.

Готови сме да дадем консултации на всеки, чиито права са застрашени – както в нашата Централа, така и в регионалните ни структури.