КНСБ и НСТС отхвърлиха предложенията обезщетенията за заболяване да се плащат от НОИ, а не от работодателите

КНСБ гласува в НСТС срещу предложението на партия “Воля” обезщетението за първите три дни заболяване на работника да се заплаща от НОИ, а не от работодателите. До най-големия синдикат застанаха КТ “Подкрепа” и МТСП, в резултат на което законопроектът не бе подкрепен от тристранния съвет.

КНСБ поддържа от години категорична позиция, че ангажиментът на работодателя по отношение на болничните трябва да продължи да действа, заяви националният секретар на синдиката Ася Гонева. По думите й най-конкретното място, където се вижда дали и доколко работещите, които ползват болничен, обективно ползват такъв, е именно предприятието. Тя призова институциите и предприятията да ползват експертизата на службите по трудова медицина, които могат да прекратят злоупотребите.

Ася Гонева посочи, че в някои от европейските държави има изчаквателни периоди по отношение на болничните, но това не означава, че работодателите нямат ангажименти, а напротив – след този период, който е от 1 до 3 дни, работодателите плащат заплатата до 33 дни в различните държави. Гонева допълни, че има само 3 от 28 държави, в които работодателят няма финансови ангажименти.

Допълнителен аргумент е, че прехвърлянето на тези обезщетения изцяло в НОИ ще натовари бюджета на института и ще доведе до допълнителен дефицит.

По думите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков темата за режима на изплащане на болничните се дискутира активно през последните дни. Той припомни, че днес на НСТС бяха разгледани законопроекти, внесени през юли, като становищата по тях са направени след внасянето на законопроекта. Има редица предложения, които бяха направени или подновени в последващия дебат. Миналата седмица АИКБ предложи въвеждане на изчаквателен период – неплащане на болничните в период от три дни, а днешният законопроект стои на другия край на възможните решения – ДОО да плаща от самото начало, припомни министър Бисер Петков. Той допълни, че има и предложения от страна на Сдружението на общопрактикуващите лекари, които ще бъдат обсъдени в бюджетната процедура. Не мога да се ангажирам дали ще има промяна и каква ще бъде тя, заяви Бисер Петков.

По отношение на предложенията на народните представители, разгледани днес, позицията на МТСП е за неподкрепа с аргумент, че такава мярка – започване на плащането от първия ден за сметка на ДОО, би натоварило бюджета на ДОО с допълнителен разход, по оценки на НОИ , с около 200 милиона лева годишно, каза Бисер Петков. Тази мярка е крайна, тя не връща към съществуващото преди въвеждането й положение, тъй като в българското законодателство винаги е било регламентирано, че работодателите плащат определен период от отпуска за временна неработоспособност – три или един ден, смятат още от социалното министерство.