50% от болничните листове в България са заради стрес на работното място

По последни данни, около 50% от болничните листове за 2019 година у нас са заради стрес или т.н. бърнаут /прегравяне на работното място/. Загубите от него за бизнеса са за над 140 млн. лева. Това обяви в Пловдив по време на втората среща от проект „Арена Работеща България“, президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Друг проблем са социалните мрежи и използването им в работното време, защото няма ясна регулация в България. 87 % от всички ползващи интернет българи имат профили във Фейсбук.

Експертите смятат, че е особено важно да имаш право да се изключиш от мрежата след работно време. Има много работници в България, които са уволнени, след ползване на социалните мрежи по преценка на работодател, предупредиха от синдиката. Те смятат, че час по-скоро трябва да се намери обществено приемлива рамка за ползването на интернет на работните места.

Целта на „Арена Работеща България“ е да се дискутират проблемите на хората, които не са членове на синдикати. Важно е да им се помага в намирането да по-добри позиции на пазара на труда. Близо 75% от работещите българи не членуват в синдикати, подчерта Пламен Димитров. Той посочи, че българите не членуват в синдикати, защото е нарушено правото на сдружаване в повечето фирми.

От синдиката започват национална програма за набиране на липсващи работници за незаетите 150 000 работни места. Целта е да заемат от българи от чужбина, главно семейства от Украйна и Молдова.

Това трябва да се случи в следващите пет години, защото демографията на България е със значителни проблеми. Търсят се изоставени къщи по населените места в близост до производствените зони, уточни Димитров и поясни, че се очакват 55 000 семейства на българи от Украйна и Молдова.