Лидерът на КНСБ във Варна: 1 млн. българи трябва да подобрят дигиталната си грамотност, за да запазят работата си

1 млн. българи трябва да подобрят дигиталната си грамотност, за да запазят работата си. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на MASTERCLASS WORK 4.0 в Икономическия университет във Варна. В него се включи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, ректорът на университета проф. д-р Евгени Станимиров, председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ доц. д-р инж. Лиляна Вълчева.

“В пет града вече сме направили мастър класове. Това, което виждаме от разговорите със студентите и преподавателите е едно увеличаващо се искане за повече знания и повече регулации. Когато говорим за образованието, трябва да говорим за пазара на труда, за реалния бизнес, за конкретните предприятия, за това как в индустрията и услугите прониква в момента дигиталната революция като цяло и доколко това и как променя изискванията към сегашните работещи, заяви Пламен Димитров.

3 500 000 души са заетите към момента в България и към тях са отправени огромни предизвикателства. Според еврокомисията сме на последно място по дигитални умения и това за нас е най-спешния въпрос. Затова ще се изисква в над 30% от работещите да има сериозна промяна в техните базови умения, за да могат да запазят работното си място в следващите няколко години. Говорим за близо 1 млн. души работещи, които трябва да получат час по-скоро конкретни умения, за да могат да запазят работното си място, допълни лидерът на КНСБ.

Тук от Варна тръгна идеята за създаването на национална програма за дигитални базови умения на работещите. Тогава с бизнеса преценихме, че около 1 млрд.евро ще са нужни като инвестиция. Вече има първи стъпки на съгласие. В новия програмен период Министерство на труда заяви, че ще заложи 500 млн.лв. в новата оперативна програма “Човешки ресурси” специално за дигитални умения. Това е добра първа стъпка. На европейско ниво дигиталните фондове стават все повече като възможности. Не започнем ли от някъде, изоставаме с всеки изминал ден”, каза още президентът на синдиката.