МТСП преговаря с ЕК за поне 500 млн. лв. за програма за дигитални умения

МТСП преговаря с Европейската комисия голяма част от средствата за новия програмен период от Европейския социален фонд да бъдат насочени към програми за цифрово обучение. Това заяви зам-министърът на социалната политика Зорница Русинова по време на MASTERCLASS WORK 4.0 във Велико Търново. Това е една малка победа за КНСБ, която поне от година настоява за мащабна програма за дигитални умения на работещите българи на стойност поне 1 млрд. евро, допълни президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

В това висше учебно заведение се откри „есенният семестър“ от мастъркласовете на КНСБ. В срещата участваха стотици студенти, преподаватели и специалисти. Участие взе и Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката, както и доц. Лиляна Вълчева, лидер на синдикат ВОН – КНСБ

Целта на лекциите е да бъдат обсъдени предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда. Цели професии изчезват и се появяват нови, а в същото време всички млади хора преживяват прехода от студентската скамейка до работното си място. Този преход може да се бъде фатален на фона на бързо променящите се технологии, които са на път да изместят човека в някои сфери на пазара на труда.

Пламен Димитров подчерта, че всеки работещ трябва да получи базови дигитални умения, тъй като според индекса на Европейската комисия за дигитални умения на заетите на пазара на труда България е на едно от последните места.

Според него в България над 70 на сто от хората имат средно образование, но нямат умения за ползване на новите технологии, което е проблем. Другият проблем е, че няма информация от страна на бизнеса какъв тип дигитална трансформация се очертава за индустрията в България.

Променящите се условия на пазара на труда и общата тенденция 40% от работодателите в Европа да изпитват затруднения при набирането на кадри също е част от дискусиите, посочи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя подчерта, че дългосрочното решаване на проблема е чрез образователната система. Според нея дигитализацията в публичния сектор и в предоставянето на услуги напредва и скоро ще стане така, че хората, които нямат цифрови умения ще бъдат част от маргинализираните групи. След не повече от две години данъчна декларация ще се подава само по електронен път, даде пример тя.