КНСБ: Минималната работна заплата да е поне 50% от средната

Бюджет 2020 е една идея по-консервативен от бюджета за 2019 г., каза Любослав Костов от КНСБ при осъждането му в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той представи позицията на конфедерацията, че предвиденото покачване на минималната работна заплата е положително, но ръстът от 50 лв. е недостатъчен. „Настояваме за конкретни политики за намаляване на неравенствата, необходимо е минималната работна заплата да достигне поне 50 процента от средната, в момента тя е 43 на сто“, каза Костов и напомни настояването на КНСБ за необлагаем минимум.

По пера като се погледне, в бюджета има хубави неща, но и има и много притеснителни от гледна точка на заложените политики, липса на устойчиви политики към догонващ ръст на доходите. Има притеснителни неща от гледна на данъчната политика, от гледна точка на това, че преразпределителната роля на бюджета намалява като процент от БВП. Казано с други думи, правителството предвижда в следващите няколко години да харчи по-малко пари като дял от БВП. Те като сума ще нараснат, защото и БВП ще нарасне с над 30 млрд., според техните прогнози за 3 години, но в същото време като процент намалява, което е притеснително, като гледаме средноевропейските тенденции. Изоставаме с 10 проценти пункта, обясни детайлно Костов и призова ролята на държавата да бъде по-явна, за да намалим негативните ефекти, от това забавяне, което се очертава.

По време на заседанието на НСТС Асия Гонева от КНСБ предупреди, че частичната либерализация на пазара на електроенергия от средата на 2020 г. ще увеличи цените за бита с 4 до 6 процента. Конфедерацията настоя за повече пари за енергийно подпомагане на бедните домакинства.

„За поредна година 250 хиляди случая на подпомагане ще поддържаме в това отношение и средствата ще останат на нивото, което вие, господин министър, споменахте – 121 и 2 мисля, че беше милиона. Искам да помоля още веднъж да се преоцени този въпрос, за да не се окажем в ситуация едно такова основно право на достъп до потребление на електроенергия за обикновения потребител да бъде поставено под въпрос“, обърна се Гонева към министъра на финансите Владислав Горанов.