1 ноември – Ден на народните будители

Честит празник, скъпи български учители, преподаватели, научни работници и дейци на културата и изкуството от всички сфери и поколения!

Честит празник, съвременни будители!

На 1 ноември отдаваме почит към всички онези българи, които през вековете са дали своя принос за запазване и издигане на българската духовност, които успяват да съхранят мъждукащия български дух и да го изведат на светлия друм на Българското Възраждане.

Някога народните будители – най-образованите, интелигентните и позитивно мислещите за времето си люде, са давали всичко от себе си, за да събудят от петвековен безсъзнателен сън националната свяст у изолираното от света българско население.

Миналото изобилства от цяла плеяда духовници, книжовници, общественици и борци за свобода. Минало, в което имаме толкова светли образи, способни да осмислят и осветяват нашия живот. Историята е съхранила имената на всички тях – живели, работили и завършили земния си път не за лични материални блага, а в името на своите народ и родина.

Днешна България би била немислима без техния духовен подвиг и саможертва.

Бъдете достойни и горди наследници на завещаната ни българска духовност и традиции  и гледайте със самочувствие в бъдещето на България!

Желая на Вас и Вашите семейства здраве, професионални успехи и лично удовлетворение от постигнатото в благородната професия.

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! 

С уважение,

Пламен ДИМИТРОВ,

ПРЕЗИДЕНТ на КНСБ