КНСБ отново се изправя срещу сивата икономика

Ограничаване и превенция на недекларираната заетост, постигане на устойчивост на пазара на труда и повишаване на качеството на работните места са основните цели на проекта на АИКБ, по който КНСБ е водещ партньор. Проектът ще се реализира до 2022 г. и е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Партньори са и Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

„Има редица теми, по които синдикати и работодатели имат сходни позиции и оценки. Ограничаването на сивата икономика и недекларираната заетост е една от тях. За нас поканата за участие като партньор в този проект е оценка не само за досегашните ни усилия и борба срещу недекларираната заетост и сивата икономика, но и признание за експертиза и инструментариум на КНСБ”, каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков при представянето на проекта днес.

Той напомни, че сегашното съвместно участие е продължение на опита, натрупан в рамките на предишен съвместен проект между двете организации за ограничаване на сивата икономика, чиито дейности очевидно са спомогнали делът на сивата икономика за 10 г. да спадне с около 10 процента. България е твърде малка икономика, за да си позволи такова явление, от което губят хората, държавата и лоялните работодатели и в крайна сметка се намаляват възможностите за реализация на по-значителни социални мерки и политики, както и за по-значителен ръст на доходите.

Нанков даде за пример сектори като строителството, където сивият сектор достига над 60%, при автосервизите е дори над 70 на сто, а в леката промишленост е близо 40 на сто. Според него обединяването на усилията на различни организации и държавни контролни органи е правилният път за ограничаване на недекларираната заетост.

Каква част от сивата икономика е недекларираната заетост, ще стане ясно при реализацията на проекта. Към момента оценките на работодателите са, че парите в плик са 41 на сто от нея, а според служители и работници – 62-63%. След като мащабът на проблема бъде идентифициран, ще бъдат набелязани мерки, включително и чрез предложения за нормативни изменения.

Председателят на АИКБ Васил Велев посочи значението на борбата със сивата икономика за синдикатите и изрази положителната оценка на АИКБ към КНСБ от досегашните партньорски проекти.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова изтъкна ключовата роля на социалните партньори в борбата с проблема. По думите й целта е една – хората в България да имат по-високи доходи. Русинова отчете, че от Главна инспекция по труда са извършени над 30 хил. проверки с установени над 32 хил. нарушения. Половината от тях са свързани с неспазване на законодателството за заплащане на труда.

КНСБ в момента провежда в цялата страна кампания „Сивото убива“. Проектът е насочен към четири рискови сектора – ремонт и поддръжка на автомобили, строителство, селско стопанство и лека промишленост..Като част от него бе пуснато мобилното приложение VOX KNSB ,на което работници могат да подават сигнали срещу некоректни работодатели.