Бразилия: Лула е освободен от затвора, остава в процес на съдебно разследване

МКП привества освобождаването на бившия президент на Бразилия Лула от затвора и привовава за призова за прекратяване на съдебното преследване срещу него и срещу други прогресивни политици. Лула беше освободен след 580 дни, прекарани в затвора, след като Върховният съд на страната реши да спази Конституцията, като отмени задължането му в затвора, преди да бъдат изчерпани всички възможни обжалвания.

Генералният секретар на МКП Шаран Бъроу заяви: „Голямо облекчение е, че Лула вече може да се присъедини към семейството си, приятелите и поддръжниците си, а международното профсъюзно движение ще продължи да да го подкрепя, докато отпаднат всички срамни обвинения срещу него. Задържането му в затвора проправи пътя за избирането на крайно десния президент Жаир Болсонаро, чието управление има катастрофални последици върху бразилския народ и неговото наследство “.

След освобождаването си Лула критикува остро политиките на Болсонаро, като заяви, че „хората са гладни, нямат работа, а тези които имат или работят за Uber, или доставят пици на мотор.“ Той наблегна и на „гнилата страна на съдебната система“ в Бразилия.

Преследването на Лула се ръководи от бившия съдия Серхио Моро, който е назначен за министър на правосъдието в правителството на Болсонаро. Сега вниманието е съсредоточено върху тайното споразумение на Моро с прокурорите в стремежа да спре Лула, който остава най-популярният политик на Бразилия, да се кандидатира за избори през 2018 г.

На 21 октомври Върховния съд на Бразилия отказа да реализира опита на прокурорите да задържат в затвора Дилма Русеф, която наследи Лула като президент и лидер на Работническата партия.

„Мощните олигарси превърнаха правната система на Бразилия в инструмент на дясната политика, като върнаха времето назад и отмениха големите придобивки по време на правителството на Лула, като това доведе до обедняване на милиони хора. Върховенството на закона в Бразилия сега е поставено на ръба и трябва да бъде възстановено“, заяви Бъроу.

МКП представлява 2017 милиона члена от 331 организации-членки в 163 държави и територии по целия свят. КНСБ участва активно в акциите за солидарност на МКП при нарушаването на трудовите, синдикалните и човешките права на синдикалните лидери по света.