КНСБ и КТ „Подкрепа“: Не приемаме предложението да не се плаща първият ден от болничния, ще направим необходимото да не се случи

Не приемаме предложението първият ден от болничния да не се плаща и да е за сметка на работника. Искаме спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да му заявим, че трябва да ревизира решението и да попитаме защо не продължава борбата с фалшивите болнични. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на съвместна пресконференция с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Двете конфедерации са неприятно изненадани от предложението и са категорични, че няма да допуснат да се реализира. С обявената цел – да се пресече практиката за издаване на фалшиви болнични, реално на всички работещи българи се казва, че са престъпници, каза Манолов.

Изчисленията показват, че трите дни болничен струват 160 млн. лв. и ако първият ден не се плаща, бизнесът ще спести 60 млн. лв. Част от тези пари се получават от майки, които гледат своите болни деца, посочи Димитров.

Изключително необмислено, недалновидно и опасно решение. Хората, които са го внесли, не мислят, че първи ден болничен се взема при внезапно влизане в болница, при счупен крайник, трудова злополука или инфекциозно заболяване, при което е недопустимо да се ходи на работа, за да не се предизвика епидемия, каза и Ася Гонева от КНСБ. По думите й фалшиви са не самите болнични, а диагнозата. Тя предупреди, че ефектът от решението може да е обратен – след като първият ден не се плаща, личните лекари ще започнат да пишат не три дни, а седем, например. Така икономиката ще реализира големи загуби, алармира Гонева.

Синдикатите питат защо започналите в началото на годината действия срещу издаването на фалшиви болнични не продължават. Беше показано как да се борим с проблема – с органите на правораздавателната власт, а не с орязване на права и с опит за прехвърляне на проблема от болната на здравата глава, каза президентът на КНСБ.

Борбата с този проблем трябва да продължи, но не за сметка на всички работещи хора, каза Димитър Манолов и предупреди, че предложението няма да срещне подкрепа сред тях и когато синдикатите „тръгнат по улиците, сред нас ще има много хора, които нямат нищо общо със синдикалното движение“.

Двете конфедерации обявиха, че съвместно с работодателските организации е договорено предложение, което вече е връчено на изпълнителната власт – първите три дни болничен да се върнат в НОИ. То не ощетява никого. Болничните са осигурителен риск, плаща се вноска за това и нормалното и естествено място за изплащането му е осигурителната система, обясни Манолов.

Президентите на двете конфедерации напомниха, че плащането на първите три дни от болничния бе прехвърлено към работодателите през 2010 г. като част от приет тогава пакет от антикризисни мерки. Към момента това вече е напълно неприемливо. На поисканата среща с премиера ще бъде повдигнат въпросът дали това предложение ще залегне в сега подготвяния или в следващия бюджет.