КНСБ поиска от ГЕРБ повече средства за заплати в социалната и образователната сфера

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) поиска повече пари за специалистите в детското здравеопазване, за асистентите във ВУЗ, за социалните работници, както и подпомагане на “енергийно” бедните на среща в парламента с ПГ на ГЕРБ, с което КНСБ започна регулярните си срещи с парламентарно представените партии между двете четения на държавния бюджет.

“В бюджета за догодина се отделят близо 1 млрд. лева повече за заплати и 1,2 млрд. лева за социални и здравни плащания. Макар да не са в обема, който искахме, все пак са повече от тазгодишния бюджет“, коментира и Пламен Димитров.

Той уточни, че между първо и второ четене от КНСБ ще настояват за още 7 млн. лева за здравните специалисти в училищата и детските градини, за да може и тяхната стартова заплата да бъде 900 лева от 1 януари. Те ще искат и заплатите на младите асистенти и преподаватели в университетите да се изравнят с тези на младите учители.

В системата на социалните услуги положението е доста тежко заради ниски заплати, персоналът е застаряващ и десетпроцентното увеличение на заплатите в бюджетния сектор не е достатъчно, твърдят още от независимите синдикати. Те настояват повишението в сектора да е 20 на сто, за което ще са необходими допълнително около 22 млн. лева.

Пламен Димитров посочи и че вече има съгласието на финансовия министър за увеличаване на квотата на ваучерите за храна от първоначално предложените в бюджета 320 млн. лева до 350 млн. лева.

За земеделието са необходими още около 20 млн. лв. за покриване на “влачените” дефицити през годините.

От КНСБ искат още младите преподаватели, асистентите във ВУЗ, които са малко над 5000, от януари да вземат заплата, сходна на стартовата на младите учители в средното образование – около 1083 лева.

Необходимо е да се намери “дългият хоризонт” за допълване на доходите на хората с ниски възнаграждения, защото от следващата година се очаква либерализация на услуги, сред които и енергийните /най-вероятно от 1 юли/, посочи президентът на КНСБ. По думите му това означава увеличение на цените на тока, затова трябва да бъде предвидена допълнителна мярка и механизъм за подкрепа на социално слабите, заяви той.

След срещата с ПГ на ГЕРБ беше проведена среща и с ПГ на “Обединени патриоти”, а преди второто четене в Комисията по бюджет се очакват и срещи с парламентарните групи на „Коалиция за България“ и ДПС.