Пламен Димитров: Подготвяме национална акция, ако предложението за болничните не бъде оттеглено

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ ” Подкрепа” ще се съберат през следващите няколко дни заради обявеното предложение на управляващата коалиция първият ден от болничните да бъде неплатен, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с лидерите на федерациите в КНСБ.

Действията на двата синдиката ще зависят от предстоящите решения на управляващите – дали до края на утрешния ден предложението ще бъде внесено към преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, към преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2020 г., по който се приемат предложения до края на работния ден в сряда, или като отделен законопроект, който трябва да бъде одобрен на първо и второ четене от парламента. Ако се пристъпи към изпълнение на някой от тези варианти, конфедерациите ще пристъпят към национална акция до края на месеца.

Обществото не е съгласно с предложението и това е най-важното, каза Димитров и отправи апел към всички български работници да са готови за участие в това национално действие. “Казахме ясно, двамата с Димитър Манолов – това няма да стане”, заяви Димитров.

Още в края на миналата седмица, след като стана ясно, че коалиционният съвет на управляващите предлага първият ден от болничния да е за сметка на работника, синдикатите възразиха остро и поискаха оттегляне на предложението, както и спешна среща с премиера Бойко Борисов.

Трябва да се вземат мерки за борба с фалшивите болнични, да се отсее какъв е проблемът, не да се наказват всички и да се отнемат права, каза Димитров. Той напомни, че темата с изплащането на болничните трябва да се обсъди на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.