КНСБ и КТ „Подкрепа“ остават в стачна готовност заради първия ден от болничните

Националните стачни комитети на КНСБ и КТ „Подкрепа“ остават в готовност за провеждане на протестни действия в края на месеца заради обявеното намерение от коалиционния съвет на управляващите първият ден от болничните да стане за сметка на работещите.

Стачните комитети на двете конфедерации днес се обединиха в общ комитет, който да подготви конкретните действия за националната акция.

Очакваме официална информация и свикване в най-скоро време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и резултат от поисканата от лидерите на двете конфедерации среща с премиера Бойко Борисов. Така Тодор Капитанов от КНСБ и Любка Георгиева от КТ „Подкрепа“ коментираха цитираното в медиите изявление на премиера Бойко Борисов, че предложението първият ден от болничните да се плаща от работниците няма да бъде внесено в Народното събрание.

Много пъти сме вярвали на думи, този път ще продължим с нашата подготовка. Националният протест ще се състои, защото не можем да подминем факта, че вече втора седмица нервите на българските граждани са опънати заради някакво недомислие или заради експерименти дали нещо ще мине или няма да мине. Искаме да кажем на управляващите, че не могат да си правят експерименти с хората, а тези, които изграждат основната част от брутния вътрешен продукт, да бъдат наричани мошеници и измамници, подчертаха от КНСБ и КТ “Подкрепа”.

От синдикатите посочиха, че одобряват повишението на минималната пенсия на 250 лева от догодина, но няма как да са във възторг, тъй като тази сума е крайно недостатъчна за оцеляването на човек при настоящите условия.