КНСБ с награда „Посланик на доброто“

Конфедерацията на независимите синдикати в България получи награда „Посланик на доброто“. Отличието от Държавната агенция за закрила на детето бе връчено от вицепрезидента Илияна Йотова на церемония в НДК „Празник на доброто“ навръх празника на Християнското семейство 21 ноември.

Признанието за КНСБ е заради дейността на благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ в подкрепа на деца без родители, насърчаване таланта на децата, фолклора и традициите. Конфедерацията отпуска и месечни стипендии на 44 деца, изгубили родителите си при трудови злополуки, като от 2 г. инициира и дарителска кампания „Помогни на дете“ – с нея всеки може да дари 1 лв. като изпрати SMS на 17 777 и текст DMS POMOGNI.

„Искам да поздравя колегите от КНСБ. Много е трудно да помагаш, когато се е случило непоправимото. Няма нищо по-тъжно от една счупена детска душа и точно в този момент е важно да получи протегната ръка. Благодаря, че сте се сетили да помогнете на тези деца и те не се чувстват сами“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова при връчването на отличието. „За мен е чест да приема тази награда. За нас е признание за доброто, което правим в продължение на 20 г. Уверявам ви, че ще продължаваме и занапред“, прие наградата вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков.

На видео стена по време на церемонията бе излъчен филм за инициативите на благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“. В него президентът на КНСБ Пламен Димитров разказа как се е зародила идеята за подпомагане на децата през 1997 г., а след кончината на инициатора й – проф. Желязко Христов, е разширена с подпомагане и на деца на загинали при трудови злополуки родители. „Доброто трябва да се прави, защото така го усещаш, а дали ще се върне – божа работа“, каза във видео посланието Димитро