Пламен Димитров: Системата на образованието трябва да помогне за развитие на дигиталните умения на българите

Поне още 500 млн. евро са необходими за обучение в дигитални умения на работещите българи. Това е кауза, която трябва да бъде възложена на системата на образованието, за да я предаде по подходящ начин. Потопени сме в среда на изкуствен интелект и е важно да дадем базови дигитални умения. Това каза президентът на КНСБ на 39-ия синдикален съвет на Синдикат на българските учители, посветен на темата „Гражданското образование – фактор за изграждане на морални ценности и граждански добродетели“. Във форума взеха участие и министърът на образованието Красимир Велчев, председателят на СБУ Янка Такева, 297 членове на съвета, гости от чужбина.

Димитров напомни, че вече са предвидени 500 млн. евро за дигитални умения на работещите българи по оперативна програма „Човешки ресурси“ за следващия програмен период 2021 – 2027 г., част от които ще са и за учителите, и че в средното образование вече е започнала програма, която се очаква да даде резултат. Битката за дигиталните умения на работещите българи тепърва започва, посочи той.

Поклон за усилията ви да възпитате бъдещето на нацията, обърна се той към учителите. Ценностите в нашето общество невинаги са същите като тези с други държави от ЕС. И все повече семейства не знаят как да възпитат у децата си ценности, каза още Димитров. „Говорейки за демокрация, аз смятам, че няма нелиберална демокрация. Демокрацията сама по себе си съдържа основни права и ценности и най-важното – правото да избираш. Трябва да сме демократи, но първо трябва да защитаваме държавата си и нашите интереси, и чак тогава следващите”, посочи Димитров. В този контекст той даде за пример предложената от новата Еврокомисия „Зелена сделка“, която предвижда до 2050 г. страните от ЕС да станат неутрални по отношение на въглеродните емисии. Дали това е пътят, или ще ни загроби икономически и социално, попита Димитров.

По думите му за нас е много важно на европейско ниво предлагането и договарянето на нова рамкова директива за минималните работни заплати. „Друг много важен въпрос е този за насилието в труда. Ние искаме да защитим схващането, че хората в труда са равни”, допълни той. За целта КНСБ настоява за ратифициране на приетата през тази година от МОТ Конвенция 190 за ненасилие на работното място.

„Всички ние имаме за цел да формираме граждани, хора с нова ценностна система, която помага светът да стане по-добър – да има мир, толерантност, съпричастност, единение“, каза при откриването на синдикалния съвет Янка Такева и допълни: „Чрез образованието на децата да преодолеем негативизма и ксенофобията. Трябва да поискаме отделна дисциплина – гражданско образование, мултикултурно, приобщаващо образованието при обучението на бъдещите учители. Нека да не подценяваме гражданското образование. Нека да имаме все по-големи изисквания като учители, нека не забравяме целите на хилядолетието. Като основа на тези цели стои образованието“.

Българското образование е добро, имаме най-доброто образование на Балканите, каза още Такева. По думите й трябва да се намали преподавателската заетост на учителите над 59 г., за да се удължи трудовият им живот, докато от университетите не излязат подготвени кадри.

Темата за гражданското образование е изключително важна за нас, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев. Той благодари на президента на КНСБ Пламен Димитров за подкрепата, която оказва.

„Трябва да възпитаме децата преди всичко в национална принадлежност. От друга страна човешките предизвикателства, пред които сме изправени, са глобални. Ние, като членове на Европейския съюз, който също има свои ценности, трябва да се съобразяваме и с тези от тях, които не противоречат на националните ни ценности. “Много е трудно да говорим за ценности. Преди 30 години нямахме увереност на какво трябва да възпитаме децата. Днес основните въпроси пред образователната система са два – знаем ли днешните деца, които ще бъдат активни на пазара на труда през следващите 50 години, на какво трябва да ги възпитаме и какви са тези общи ценности, които ще ни обединяват”, подчерта министър Вълчев. Той допълни, че днес все още е трудно да се водят дебати на тема кои са основните ценности, на които трябва да научим младите хора.

По думите му образователната система е призвана да бъде основната институция, която да формира ценностите у децата. Те трябва да бъдат възпитавани така, че да бъдат добри и толерантни хора.
“Днес живеем във време, в което имаме много фактори на средата, които работят в обратна посока. Децата придобиват много повече информация от екраните, отколкото от училището. Затова трябва да възпитаме децата на граждански ценности”, посочи министър Вълчев. Той също обърна внимание, че проблемът на 21 век ще са хакнатите хора, а не машини. За да не се случва това, трябва да възпитаваме ценности това да не се случва. И всяка една учебна дисциплина може да допринесе за това.