КНСБ отбеляза 140 г. синдикална дейност в България, отличи 13 ветерани

КНСБ отбеляза 140 г. от зараждането на синдикалната дейност в България и 115 г. от организираното синдикално движение в страната на церемония днес. Тя се състоя в открития преди 5 г. в сградата на КНСБ в София Музей на синдикалната дейност и бе уважена от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя и президентът на КНСБ Пламен Димитров наградиха за годишнината ветерани, допринесли за отстояването на правата на българските работници. Отличени бяха 13 дейци.

Неслучайно се намираме в музея. Трябва да пазим паметта, ценностите, традициите. Да ги предаваме на младите и бъдещите синдикалисти. Каузата на синдикализма, справедливостта и свободата е вечна. Следваме я 140 г. България има с какво да се гордее, каза Пламен Димитров. Той припомни, че тласък за зараждане на синдикалната дейност дава приемането на Търновската Конституция през 1879 г. Член 83 от нея гласи, че „Българските граждани имат право да съставляват дружества без всякакво разрешение, стига само целта и средствата на тия дружества да не принася вреда на държавата и обществения порядък, на религията и добрите нрави“. Счита се, че в края на същата година започват да се организират първите работници на принципа на свободния синдикализъм. През 1880 г. е създадено учителско дружество в Шумен, последвано от „Свищовска учителска дружба“.

„КНСБ и в момента кове история. Не съм изненадана, че учителите са сложили началото. Благодарение на хора като г-жа Янка Такева образованието е приоритет. Това са общи постижения – на добрия социален диалог“, обърна се към присъстващите Деница Сачева. Тя подари на президента на КНСБ книгата „Сляпата Вайша“ с илюстрации на деца в неравностойно положение. Знаете, че тя с едното око гледа в миналото, с другото в бъдещето. Това е символично и за КНСБ, каза Сачева.

Специалните награди на името на проф. Кръстьо Петков за цялостен принос в развитието на синдикалното движение в България получиха Георги Карауланов, проф. Васил Мръчков, Здравка Пеева, Васил Стоянов, Марина Гочева, Панка Бабукова, Мария Василева, Руси Карарусинов, Стефка Манчева, Райна Стоименова, Лиляна Димитрова, Андон Трайков, Владислав Панов.