КНСБ обсъди с министър Сачева необходимостта от промени в Кодекса на труда

Необходими са изменения в Кодекса на труда, чрез които да се решат въпроси, които не търпят отлагане. Те са свързани както със сумираното изчисляване на работното време, извънредния и нощния труд, така и с ратифицирането на конвенции 151 и 154 на Международната организация на труда.  Това изтъкнаха от ръководството на КНСБ на работна среща с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Конфедерацията представи предложенията си за насърчаване на колективното трудово договаряне и неговата важност за борба с неравенствата в сферата на труда. Президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че това е посоката, в която върви и ЕК чрез стартиралите 6-седмични консултации за определяне на механизъм за справедливи минимални заплати в ЕС. Бъдещата директива ще засегне и проблемите на Колективното договаряне. Темата е силно подценена, а всъщност само чрез този механизъм могат да се преодолеят неравенствата. Развитият свят се връща към него и това е видно и от последните доклади на ОИСР и МВФ, подчерта Димитров.

Конфедерацията настоява страната ни да ратифицира двете конвенции на МОТ – 151 за защита на правото на организация и процедури за определяне на условията на заетост в държавната администрация и 154 за колективното договаряне в частния сектор.  Напомнено бе, че преди няколко месеца конфедерацията предложи на правителството в законодателството ни да залегне и новоприетата конвенция Конвенция 190 на МОТ за премахване на насилието и тормоза в областта на труда. Тази година се навършват 100 г. от членството на България в МОТ. Не само заради знаковата годишнина, но и заради съдържанието й, считаме, че страната ни трябва да ратифицира тази конвенция. ЕС подкрепи почти всички текстове от нея и няма причина да не бъдат въведени в законодателството ни, каза Пламен Димитров.

В момента правната рамка оказва задържащ ефект на колективното договаряне, подчерта и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Той припомни и исканията на конфедерацията за сумираното изчисляване на работното време. В момента то е в несъответствие на Конвенция номер 1 на МОТ и европейската директива за работното време.

(Припомняме, че от миналата есен съвместно с КТ „Подкрепа“ се провежда подписка „Заедно да защитим труда си“, която цели да се сложи ред и да се увеличи заплащането за нощен труд, да се въведе сумарно изчисляване на работното време само за производства с непрекъсваем режим на работа, да се гарантира реалното заплащане на извънредния труд. Подписката можете да подкрепите тук.)

На срещата бяха обсъдени и новите директиви за предвидими и прозрачни условия на труд, за съвместяване на професионалния и семейния живот, предложените от КНСБ мерки срещу недекларираната заетост по време на кампанията „Сивото убива“, промените в закона за социалните услуги, които регулират функционирането на системата.

Предстои внасянето на промени в Кодекса на труда, след което ще започне общественото им обсъждане. Подкрепям укрепването на Колективното трудово договаряне, каза Сачева. Министърът прие поканата на КНСБ да стане патрон на отбелязването на 20-годишнината на Детския етнофестивал, който тази година ще се проведе на 31 май с участието но 2 хил. деца от Балканите.