КНСБ бе домакин по международен проект за участие на работниците в управлението на предприятия

Конфедерацията на независимите синдикати в България днес бе домакин на работна среща по финансиран от Европейската комисия международен проект In4BTE „Права на информиране, консултиране и работническо участие като фактор за успех на бизнес трансфер към заетите в малки и средни предприятия“.

Срещата бе трета по проекта, стартирал през март 2018 г. Той ще продължи до февруари 2021 г, като освен КНСБ партньори са участници и от Испания, Северна Македония, Италия, Белгия, Германия, Франция, Великобритания. По него се анализират примери с предприятия, в които собствеността е прехвърлена на работниците – какви са практиките, необходимите средства, начините на взаимодействие и сътрудничество.

Приветствие към участниците в срещата бе отправено от вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов и зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова. „Оценявам споделянето на практики. С обединени усилия, когато работим заедно, резултатите са много по-добри“, каза Петрова. Тя напомни, че преди няколко месеца е приет нов закон за предприятията за социалната и солидарната икономика.

По време на срещата в София бяха разгледани успешни практики по използване на правата на информиране, консултиране и работническо участие, свързани с бизнес трансфера към работниците и служителите, когато предприятието е във финансово затруднение, или собственикът няма заинтересовани наследници. Проектът е със специален фокус как да бъдат адаптирани и използвани добрите практики в областта на бизнес трансферите към работниците в полза на заетите в България и други по-малко опитни страни, като съседна Северна Македония.