Пламен Димитров: Роботи заменят хората, нужно е бързо подобряване на дигиталните умения

Мощта на компютърните технологии към момента се удвоява на всеки цикъл от 18 – 24 месеца. Според някои прогнози машината ще стане по-умна от човека в рамките на 10 г. и от този момент той ще е подчинен на изкуствения интелект. Мен това ме плаши. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на поредната лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0. Тя се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“, като участие взеха началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов, социалният министър Деница Сачева и зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Можете ли да познаете до кого седях по време на форум в Женева? До робота София, който дори получи гражданство в Саудитска Арабия, даде пример Димитров на въпрос по време на дискусията за страха дали ще владеем изкуствения интелект.

Пред пълната зала президентът на КНСБ акцентира върху необходимостта от бързо подобряване на дигиталните умения на работещите българи. Според Еврокомисията страната ни е на последно място по този показател. Затова близо 1 млн. трябва бързо да подобрят уменията си, за да могат да запазят работните си места. Имаме общо виждане с министерството на труда за залагане на средства за обучение в европейските програми. Министър Сачева посочи, че през следващите 7 г. са предвидени 500 млн. лв. за инвестиране в дигиталните умения на различни целеви групи.

Тя изтъкна, че трудно ще се справим със съвременните предизвикателства, ако не настъпи промяна и даде за пример това,че само общо 200 души у нас учат за специалисти по киберсигурност. Според дългосрочните прогнози на пазара на труда за периода до 2034 г. най-търсените кадри у нас ще са учителите, медицинските сестри, специалистите по здравни грижи, машинни оператори.

След форума участниците разгледаха комплекс „Царски зали“ в академията, които бяха отворени специално за тях.

Лекцията бе поредната от цикъла MASTRCLASS WORK 4.0, като такива вече бяха проведени в редица водещи университети у нас с участието на министрите на труда и на образованието.

Целта им е да бъдат обсъдени предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда. Цели професии изчезват и се появяват нови. В същото време всички млади хора преживяват прехода от студентската скамейка до работното си място. Той може да се бъде труден на фона на бързо променящите се технологии, които са на път да изместят човека в някои сфери на пазара на труда, са част от темите, които ще бъдат обсъдени на лекцията.

В лекциите участват студенти, университетски преподаватели, представители на синдикални и работодателски организации, институции, неправителствени организации и граждани.