Федерацията на синдикатите в здравеопазването отбеляза 30 г. от учредяването си

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ отбеляза днес 30 г. от учредяването си.

Членовете на нашата федерация се увеличават. През тези 30 г. няма нито една година, в която да сме оставали без колективен трудов договор. Ние имаме култура за водене на преговори. Федерацията никога не си е служила с анархосиндикални методи, подчерта председателят ѝ д-р Иван Кокалов пред гостите на конференцията, с която бе отбелязана годишнината.

Той посочи и проблемите, и трудностите, с които се сблъсква здравния сектор – заплащането, недостигът на персонал, както и усилията, които федерацията полага, за да бъдат подобрени условията на труд и доходите на заетите. Сред тях са големите протестни акции от 2018 и 2019 г. След протеста на 12 април 2018 г. подписахме този Колективен трудов договор, който сега се мъчим да изпълним. Миналата година, когато поискахме с протеста от 7 октомври 200 млн. лв. за болничните бюджети, постигнахме дори 240 млн., каза Кокалов.

Сред гостите бяха зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков, заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов, Мими Виткова от КРИБ, представители на други работодателски организации и на федерации към КНСБ. Те получиха почетен юбилеен знак на ФСЗ.

Благодаря за социалния диалог и сътрудничеството. То често не е лесно, каза Барбалов и изтъкна като успех постигнатото споразумение за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в детските градини и училищата в столицата.

Вие имате изключителна синдикална култура за водене на преговори. Пожелавам Ви умерен, не голям успех, защото вашият голям успех е загуба за мен, каза с усмивка зам.-министър Пенков.