КНСБ договори 9 млн. лв. за медицинските сестри в училищното и детското здравеопазване

По предложение на КНСБ ще бъдат осигурени 9 млн. лв. допълнително за повишаване на заплатите на медицинските сестри в училищното и детското здравеопазване. Това стана ясно днес след разговори в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на финансите Владислав Горанов, на труда и социалната политика Деница Сачева и на здравеопазването Кирил Ананиев.

След сложни разговори постигнахме съгласие за изготвяне на допълващи стандарти за малките общини, където няма достатъчно деца, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той напомни, че разчетите на конфедерацията, обявени преди няколко дни, показват, че заплащането на 11-те хиляди медицински сестри, работещи в детски ясли и здравни кабинети в училищата, е между 610 и 1007 лв. Единственото позитивно изключение е община Бяла, където възнагражденията са 1260 лв.

Допълнителните средства за повишаване на всички заплати до минимум 900 лв. ще бъдат осигурени през коригиране на стандарта за брой деца. Ще бъде направено изменение на една ключова наредба, която определя, че на 800 деца в училище се полага един здравен специалист. Ако преди 20 г. това е било актуално, сега е трудно постижимо, обясни Димитров.

Той напомни, че исканията на КНСБ са от началото на миналата година. „През есента го предложихме и по време на бюджетната процедура. По време на организирания от нас протест през октомври 2019 г. с 5 хил. медицински специалисти настояхме за 7 млн. лв. за училищното и детско здравеопазване, но не успяхме да убедим правителството. Сега, два-три месеца по-късно, категорично се вижда, че сме били прави и без допълващите стандарти няма как да се изпълни колективният трудов договор, каза президентът на КНСБ.

По думите му, предстои преглед ясла по ясла, кабинет по кабинет, за да се коригират възнагражденията. Най-късно през април повишението на заплатите трябва да е факт.

Според данните на КНСБ към момента заплащането от 900 лв. вече е постигнато за работещите в детски ясли в 26 общини. В 31 общини този ръст е постигнат и за медицинските сестри в училищните кабинети. В София, където работят 2 хил. сестри в ясли и училищни кабинети, вече е договорен ръст от 264 лв. Между 610 и 700 лв. обаче продължават да вземат работещите в ясли в 40 общини. На това ниско ниво са все още и сестрите в училищните кабинети в 65 общини в страната.

По време на разговорите с правителството днес е договорена промяна и на наредбата, която определя цената на нощния труд. Постигнато е съгласие да бъде повишена четири пъти. От 2007 г. насам нощният труд е 25 ст. на час. С изменение на наредбата ще стане 1 лв.