Важно по повод мерките при извънредно положение

КНСБ апелира към народните представители, които в момента заседават и гледат на второ четене в правна комисия закона за временните мерки по време на обявено извънредно положение, въведено с решение от 13 март 2020 г на НС, да не приемат текст, с който да се предоставя възможност на работодателя едностранно да пусне в неплатен отпуск работници и служители в период на извънредно положение.КНСБ е категорична, че трябва да се гарантират трудовите доходи на всички работещи в тази тежка ситуация, а подобна промяна ще ги лиши от възнаграждения.

И в момента Кодексът на труда, член 160, позволява всеки работник и служител, ако има нужда и поиска от работодателя, да му бъде разрешен неплатен отпуск. Преценката е на работодателя и този неплатен отпуск не е ограничен със срок.
Общото съгласие на всички социални партньори в момента е да търсим чрез законодателни промени гарантиране на трудовите доходи на всички засегнати от извънредното положение работници и служители, а не само на тяхната заетост. Призоваваме народните представители да проявят отговорност и да не позволят приемането на подобен текст.