Пламен Димитров пред bTV: Предлагаме нови мерки, насочени към конкретни групи, засегнати от кризата

КНСБ предлага нови мерки, насочени към конкретни групи, засегнати от кризата, които да влязат във втори социално-икономически пакет, каза в предаването “Лице в лице” на bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.От 2 години конфедерацията предлага да се увеличи минималното обезщетение за безработица, което е 9 лв. на ден и не съответства на записаното в закона – 60% от дохода, върху който се е осигурявал работникът. Тогава минималното обезщетение трябва да е 360 лв., а в момента е под 200 лв. Това ще внесе справедливост за тези, които са били на минимална заплата. На тези, които нямат достъп до обзещетение, поради една или друга причина, трябва да им се дадат ваучери за храна за поне 60% от минималната заплата. Това е мярка, която час по-скоро трябва да се реализира, за да имат тези хора поне какво да ядат, обясни Димитров.КНСБ предлага да се предвиди мярка и за самоосигуряващите се лица, засегнати от кризата. За целта трябва да има подоходен тест и на тази база няколко месеца лицата да имат доход, който да им позволи да преминат през кризата. За майките, които се грижат сега за децата си, пък трябва да има допълнителен отпуск по примера на много други държави.

Поискаме НСТС да се свика от министър Сачева, тя се съгласи. Поискали сме среща и с премиера Бойко Борисов, съвместно с работодателите, за да се обсъди следващият кръг мерки – икономически и социални и да се погледне след месец май какво се случва с останалите сектори извън силно засегнатите ресторантьорство и хотелиерство, каза Димитров. За целта ще се необходими още средства и затова конфедерацията е съгласна с финансовия министър Владислав Горанов за вдигане на тавана за нов държавен дълг.

От 13 март насам 44 хил са новорегистрираните безработни. 15-20 процента от работещите пък са в неплатен отпуск в момента.

Интервюто можете да видите тук: https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/plamen-dimitrov-knsb-za-uvelichavaneto-na-bezraboticata-i-merkite.html?fbclid=IwAR175ol9AU1H_m3UQzom6ZinWoJaN41NtdBXbv-mC8HB-Ihy1KBKDyz8XYg