Пламен Димитров пред Bulgaria on air: Мярката 60:40 не е панацея, с бизнеса търсим поредица от мерки

“Няма вече срок за кандидатстване по мярката 60:40. Продължава противоречивото ѝ приемане, но над 2000 фирми са се включили в нея. Аз съм умерен оптимист, че тя ще сработи. Компенсациите се изплащат месец за месец”, каза за “България сутрин” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той добави, че се е намалил и забранителният списък за мярката 60/40, като са се включили частните детски градини.

“Времето ще покаже дали и колко ще работи мярката, но тя не може да е панацея. С бизнеса мислим поредица от мерки. Разбрахме се до края на седмицата да обобщим позициите си и след Великден да видим къде имаме общи виждания и да предложим на премиера втори пакет от икономически и социални мерки”, подчерта Димитров.

По думите му вчера са коментирали и минималното обезщетение за безработица – обикновено по закон то е 60% от осигурителния доход, при минималния обаче не е така, а е 9 лева.

“Хората, които са били на минимална заплата, в момента получават по около 190 лева. Не смятам, че има намаление на темпа на покачване на безработицата. Не виждам място за оптимизъм за тези 3% спад на БВП. Някои от водещите икономики могат да паднат и с двуцифрено число”, разясни Пламен Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Прогнозата на КНСБ е, че безработицата ще достигне 10% през тази година.

Видео от разговора можете да видите в линка: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/190877-shte-uspee-li-myarkata-6040-da-spre-masovite-sakrashteniya?fbclid=IwAR3E2gmDzsDW8-6laB-u9dzNlA1_aMAPJAMJ2PVID5_4OMneN9AlcoKvqeU