Проучване на МКП: В 72% от страните се вземат мерки за защита на доходите в кризата

72% от правителства по света осигуряват защита на заплатите и доходите на работещите, показва втората глобална анкета на Международната конфедерация на профсъюзите.

Тя е проведена от 30 март до 2 април сред 67 страни. Под карантина заради пандемията с коронавирус в този период са 62 процента от тях. Най-много са в Европа (75%), следвана от Америка (71%) и Азиатско-тихоокеанският регион, където са най-малко – 61 на сто.

Конкретно за Европа от 36 участвали страни, в 33 се посочва, че управляващите вземат мерки за осигуряване на подкрепа и защита на работещите.

Анкетата показва, че въздействието на Covid-19 върху работните места и заетостта се увеличава. Все повече страни реагират на пандемията с национални мерки за блокиране на разпространението, включително затваряне на училища и несъществен бизнес. Един от изводите в анкетата е, че, докато защитата на заплатите и подпомагането на доходите се осигуряват в много страни, то работещите в Африка, Азиатско-Тихоокеанския и Американския континент са загубили работа и доходи и биха могли да бъдат изправени пред глад, освен ако не се вземат спешни мерки за глобална координация и фискални стимули.

В 41% от държавите казват, че взетите мерки за защита на доходите не са достатъчни за покриване на основните разходи – това най-силно се усеща в Азиатско-тихоокеанския регион (64% от държавите там), следван от Северна и Южна Америка (45%).

57% от анкетираните в Африка и 35% от тези в Северна и Южна Америка посочват, че правителствата не осигуряват защита на работната заплата и подкрепа на доходите на работниците.

Социалният договор се пренаписва в много страни, тъй като правителствата, работодателите и синдикатите работят заедно за управление на социалното и икономическото въздействие на Covid-19. Правителствата отговарят добре на нуждите на работниците в 64% от страните. Това мнение е във всички региони, освен в Америка, където правителствата реагират зле (65%).

Въпреки че има примери за добри работодатели, които осигуряват работни места и доходи за 90 дни, подкрепят веригите за доставки, твърде много работодатели прибягват и до съкращаване на работници. Петдесет и шест процента от страните смятат, че работодателите реагират зле на нуждите на работниците. Работодателите в Америка и Азиатско-Тихия океан са по-лоши в отговор на нуждите на работниците. Сред 67-те страни, които приключиха проучването и през двете седмици, 51% заявиха, че работодателите са се представяли зле през първата седмица, а 61% през втората седмица, посочват от МКП.

„МОТ отправи остро предупреждение с прогнозата за намаляване на работното време (въз основа на 40-часова работна седмица на пълен работен ден), еквивалентно на загуба от 230 милиона работници на пълен работен ден в световен мащаб – предстоят трудни моменти. Само чрез съвместен социален диалог между синдикатите, работодателите и правителствата и ангажимента за глобална координация хората ще запазят доверие в правителствата. Това е основата за бъдещето след пандемията, което не оставя никой след себе си “, коментира генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.