Отбелязваме Деня на Земята

Днес е Международният ден на Земята, празнуван от над половин милиард души в целия свят. Чества се официално от 22 април 1970 г. и тази година се отбелязва за 50-и път. Инициативата тогава стартира от САЩ и Канада.

През 1990 г. празникът е обявен за международен, като България се включва сред първите страни в отбелязването му. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Интересно е да се отбележи, че България е страната, станала инициатор за честването изобщо на такъв ден. За първи път на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на земеделието и държавните имоти Григор Василев България чества Ден на Земята. Инициативата среща подкрепа и от други министри на земеделието от Европа. Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат инициатива за установяване Международен ден на Земята. Първоначално обсъжданият ден бил 21 март, когато е пролетното равноденствие.

Грижата за природата е ангажимент на всички – от нас и за нас. Общият ни дом Земята изисква постоянни усилия, за да го поддържаме чист и уютен. Това е постижимо с всекидневни действия и стъпки, не с обявяване на гръмки програми и залагане на нереалистични цели.

Като организация, която обединява много и отговорни хора, КНСБ също иска да даде своя принос. В чест на своята 30-годишнина конфедерацията започна кампанията “Помисли за природата”. Тя обединява няколко инициативи, част от които са временно замразени заради глобалната пандемия с COVID-19. Акцията “Посади дърво”, която предвижда да засадим 30 000 дръвчета в цялата страна, бе планирана да започне днес. Отлагаме я за надяваме се по-благосклонния есенен период, когато лесовъдите реализират втората годишна кампания за засаждане на дървета.

Останалите инициативи в кампанията ни всеки може да реализира, дори и в настоящите трудни времена на социална изолация – “Изхъвърляй разделно и рециклирай”, “Пести енергия и вода”, “Пази въздуха”, като смениш автомобила, когато е възможно с разходка, велосипед или тротинетка, “Почисти там, където живееш, учиш и работиш”.

Нашият призив е – Бъдете активни в запазването на природата чиста!

Честит празник на Земята!