КНСБ отдаде почит пред паметта на загиналите работници в трудови злополуки

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите работници в трудови злополуки. Те поднесоха цветя и венци на паметната плоча пред сградата на КНСБ в София, а след това запалиха свещ в църквата “Света Неделя”.

В света всеки ден 1000 души губят своя живот във фатални злополуки на работното място, още 6500 – в свързани с тяхната работа заболявания. Огромен проблем, за който сякаш само на този ден се сещаме. Пандемията на работното място трябва да бъде спряна, каза Пламен Димитров.

Той посочи, че в България броят на жертвите намалява през миналата година, но това не бива да ни успокоява, защото е недопустимо да има и един загубен живот и има още много какво да се направи за безопасните условия на труд. Това е особено важно сега, когато трябва да се адаптираме към кризата с COVID-19. Димитров напомни, че двата синдиката настояват коронавирусът да попадне в наредбата за опасните болести.

Никой не знае колко са заразените работници. Икономически активното население е 700-800 хил. души. Расте броят на заразените работници, независимо от мерките, които бяха взети. Надявам се с общи усилия да овладеем проблема, каза Димитров.