По предложение на КНСБ – работодателите съгласни да се увеличи минималното обезщетение за безработица

Постигнато бе съгласие между нас и работодателите минималното обезщетение за безработица да стане 60% от сумата, върху която се е осигурявало лицето. Предложението на КНСБ бе то да стане 60% от минималната работна заплата или от сегашните 9 лева да се повиши до 17 лв. на ден.При варианта, с който бизнесът е съгласен, няма да има долен и горен праг. Това обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV, като представи част от договореностите на днешния съвет за тристранно сътрудничество. Решение на правителството по тази обща позиция на работодатели и синдикати все още няма. Изчаква се средата на месеца, когато ще се видят данните за ДДС, обясни Димитров липсата на категорична позиция от финансовия министър.

Бизнесът се е съгласил и с предложението на КНСБ да има допълнителен целеви платен отпуск за родителите, които гледат децата си и са останали без платен отпуск. Той да е до 20 дни и да е за сметка на НОИ е идеята, около която са се обединили двете страни.

Постигнато е съгласие индустрията да бъде компенсирана с 33 млн. лв. чрез възстановяване на направени разходи за въглеродни емисии. За целта замразените в парламента законодателни изменения за това са получили подкрепата на министерствата на енергетиката и на околната среда и водите и ще влязат в Народното събрание за разглеждане на второ четене.

До седмица ще бъде сглобен пакет от мерки за подкрепа на икономиката, обясни още Димитров. Постигнато е съгласие за изготвяне на секторни програми за подкрепа на туризма и транспорта, предстои да се добавят към мерките и решенията на секторните съвети към министерствата за подпомагане и на индустрията, енергетиката, селското стопанство. Около 1 млрд. са необходими, за да се даде тласък на икономиката, смята Димитров. Той обясни, че конкретно за туризма е постигнато съгласие с бизнеса схемата 60:40 да се приложи във вида 80:20 и то не за минал период, а за хората, които тепърва ще бъдат назначени в сектора за предстоящия летен сезон.

Участието на Пламен Димитров в предаването “Лице в лице” можете да видите тук:

https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/plamen-dimitrov-kam-momenta-165-000-dushi-zapazvat-rabotnite-si-mesta-blagodarenie-na-mjarkata-60-40.html?fbclid=IwAR32N0aYrzQODshl9H3hKcp9cEgFt5GfJVPlp7BUhrvYC59tprCt_podzFI