Детският етнофестивал днес навършва 20 г. Вижте специалните поздрави за юбилея и Деня на детето от малки и вече пораснали участници през годините

През последните 20 години КНСБ отбелязва един от най-хубавите и обичани празници – Международния ден на детето, с етнофестивал, който събира малки участници от цяла България и чужбина.

Заради пандемията и мерките за предотвратяването й тази година, за съжаление, фестивалът бе отложен и няма да събере десетки талантливи деца навръх 1 юни. Началото му е поставено през 2001 г. по идея на проф. д-р Желязко Христов, когато се провежда за първи път на лятната естрада в курортния център Минерални бани и се организира под патронажа на КНСБ със съдействието на община Минерални бани. Първият детски етнофестивал се провежда като еднодневен празник на изкуствата на всички етноси, населяващи нашите земи, под мотото: „Децата – заедно за България”.

От 2003 г. състезателната програма е двудневна, с участието на деца от Балканските страни. Всяка следваща година мащабите и обхвата на фолклорния празник се разрастват и той става все по-вълнуващ и завладяващ. С времето етнофестивалът се утвърди като популярен и очакван детски празник. Постепенно броят на участниците расте и през последните години те са над 2000, а мотото, под което се провежда е “Децата на Балканите – с духовност в Европа”. На фестивалната сцена са се представяли състави и изпълнители от Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Македония, Молдова, Индия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Хърватска и от всички региони на България. Основната насоченост на фестивала е загърбване на етническите различия, възпитаване на етническа и религиозна толерантност у децата. Празникът е пъстра палитра от национални костюми и е съпътстван с много веселие, песни, танци, създаване на приятелства и незабравими мигове и спомени за децата.

Веднъж участвали във фестивала, много от изпълнителите очакват с трепет следващата година от провеждането му. Други порастват с него и от невръстни деца, днес са реализирани млади хора, запазили топъл спомен за новите приятелства, вълнението и прекрасните емоции.

Тъй като не успяхме да ги съберем заедно в юбилейната година на фестивала, записахме техните поздрави и спомени от разстояние.

Към децата се обърна Рени Джагалова, секретар на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“:

Назад във времето се върна талантливата Георгия Райкова, която днес поздравяваме с навършването на 19 г.  Пожелаваме й да е здрава и все така сърцато отдадена на изкуството. Няколко пъти през годините Георгия е получавала награда на детския етнофестивал – първо място за индивидуални изпълнители. Вижте нейния поздрав и изпълнение:

Децата от ансамбъл „Чинарче“ при НЧ „Христо Ботев – 1909“ – Казичене, който участва от 15 г. във фестивала и са носители на Голямата награда на VIII Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите с духовност в Европа“ и други награди също записаха специално своите спомени:

Ето какво споделиха и момичета от още един лауреат на етнофестивала – танцова формация “Софистик – живо” – гр. София с художествен ръководител Елина Топалска:

Общински танцов център „Галактико“ – гр. Димитровград участват в детския празник от първите му издания, носители на Голямата награда на ХII Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите с духовност в Европа“ , участниците от танцовия център са получавали още редица награди в различни категории и възрастови групи като група и индивидуални изпълнения. Вижте техните поздравления и поздрав:

 

Гергана Гергинова и Емануела Стойкова – награждавани през годините с първи награди за индивидуални певци изпратиха своя музикален поздрав:

 

Музикални поздрави записаха специално и две прекрасни момичета от Чирпан – Даная Йорданова и Елена Стоева. Вижте ги:

 

 

От сърцето на музикалния празник – с. Минерални бани, специален поздрави изпратиха и децата от детска вокална група “Изворче”:

 

С много носталгия и увереност, че вълнуващите срещи на сцената на етнофестивала предстоят още дълги години към децата се обърна и водещият на фестивала Александър Александров – Алекс:

 

 

 

Кметът на Минерални бани с поздравителен адрес до всички деца на Балканите и Европа

Мюмюн Искендер, кмет на община Минерални бани, където по традиция се провежда етнофестивалът изпрати поздравителен адрес “до всички деца на Балканите и Европа”. Ето какво пише в него:

“Днес, 31 май е денят, в който в продължение на 19 години, ние, жителите на Община Минерални бани, област Хасково посрещаме с отворени сърца Вашите усмивки и Вашите детски мечти. За да  се постараем да ги сбъднем. Вашето присъствие тук, на сцената дава живот в Минерални бани – едно красиво за живеене място в източната част на една велика планина на Балканите – Родопа планина. От хилядолетия по тези места тук песента е основна част от живота на хората. Така хората са посрещали и весели и тъжни моменти в живота са. Днес, ние с тъга ви казваме – липсвате ни! Но с надеждата, че утре отново ще сте тук – на нашата сцена. За да играете, пеете и танцувате – вашият танц, вашата песет, вашите игри. Те ни радват и ни дават желание да живеем заедно в една красива Страна, в една обединета Европа, в един мирен регион – Балканите!

В годините назад, създателят на Етнофестивала – проф. Д-р Желязко Христов ни завеща тази отговорност да продължим този фестивал. И ние всички му обещахме. И продължаваме да го правим.

Обстоятелствата тази година ни поставиха пред редица предизвикателства. Едно от тях е и това, че не можем да ви съберем заедно на нашата сцена, да ви посрещнем в нашето село.

Силно се надявам, вярвам и ще живея с надеждата тези предизвикателства да са в историята в най-скоро време.

Всички ние, домакините от община Минерални бани, организаторите от Конфедерацията на независимите синдикати в България, нашите партньори, съмишленици и приятели, хората от екипите на „Благодтворителен Фонд проф. Д-р Желязко Христов“ и на националната телевизия Ви приветстваме скоро отново да сме заедно! Сцената днес е празна, но тя е Ваша и Ви очаква.

Пожелавам на всички деца по целият свят да са здрави, усмихнати и щастливи с мечтите си.

И помнете – има едно малко село на Балканите, в България, където винаги ще Ви посрещнат – това е Минерални бани!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!