КНСБ поиска съдействие от президента Румен Радев за бързото влизане в сила на промените в Закона за енергетиката

Подготвяните промени в Закона за енергетиката, които предстои да бъдат гласувани в Народното събрание тази седмица, ще дадат отсрочка от 2 месеца за приемане на решение за утвърждаване на цени в сектор “Електроенергетика”. Това ще осигури необходимото време за анализ на енергийната система от страна на КЕВР, като се предотврати взимането на решения, които не са в интерес на сигурността й. Апелът ни е с вашия екип спешно да прегледате закона и да дадете възможност за бързото му обнародване.

С тази молба се обърна президентът на КНСБ Пламен Димитров към държавния главен Румен Радев по време на среща, поискана съвместно с КТ “Подкрепа”. На нея бе отбелязана важността на измененията за функционирането на комплекса “Марица Изток”. Без тях КЕВР няма да може да отложи с два месеца решението си за нови цени в сектора. Сегашното предложение е крайно негативно за работата на въглищния комплекс, тъй като в доклада се посочва, че „не следва да бъдат утвърждавани такива цени (за регулиран пазар) на „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД и „ТЕЦ Марица изток 2“. Това на практика означава спиране работата на централата за няколко месеца.

“Ролята на комплекса „Марица изток“ за осигуряване сигурността на доставките на електрическа енергия за страната е ключова. Дори през месеците с намалено потребление на електрическа енергия, без осигурената базова мощност от около 1000 MW, системата ни би била поставена в силна зависимост от внос и риск за доставките поради външни фактори. През есенно-зимния период необходимостта от произвежданата в Комплекса енергия нараства 2 до 3 пъти. Средната производствена цена на електрическата енергия в комплекса, при текущите цени на СО2 емисиите е около 145 лева на MWh – което, съпоставено с текущите борсови цени, показва, че без адекватни механизми за балансиране на приходите на годишна база, централите не могат да работят”, се казва в позицията на КНСБ, предоставена на президента.

Публикуването на проектозакона преди 1 юли ще бъде основание на КЕВР да приложи даденото законово право да отложи с 2 месеца решението за утвърждаване на цени в сектора за 2020-2021 г. Възможността за това вече е предвидена в Закона за здравето с изменение от 12 май.

Румен Радев увери, че ще съдейства за бързото обнародване на проекта. При приемането му от парламента тази седмица, това е възможно да стане на 26 юни.

С президента бе обсъдена още ситуацията в енергийния сектор и необходимостта от очертаване на приоритетите и действията за стабилизирането и развитието му. Румен Радев посочи, че трябва да продължи анализът за очертаващия се дефицит на базови енергийни мощности: “Трябва да имаме категоричен отговор, от коя година, до коя година – в зависимост от тези стратегически проекти като АЕЦ “Белене” – кога може да бъде реализиран, ако изобщо се реализира и оттам, тръгвайки назад, трябва да ни е ясно докога ние трябва да поддържаме категорично нашите топлоцентрали”.

Обсъдена бе и темата за Зелената сделка, възможностите и трудностите, които произтичат от нея. Пламен Димитров запозна президента с резултатите от провелата се първа среща на Консултативния съвет по Зелената сделка и очертаните от конфедерацията червени линии, които страната ни не трябва да прекрачва.