„Не си сам“ подкрепи 170 членове на КНСБ с общо 45 хил. лв.

Националната благотворителна кампания на КНСБ „Не си сам“ подкрепи до момента 170 синдикални членове, заболели от COVID-19. Изплатените помощи са за общо 45 хил. лв.

Акцията стартира на 1 май и се реализира съвместно с „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“, федерации на КНСБ и регионалните съвети в страната. Целта на инициативата е да окаже финансова или материална помощ под формата на продукти, лекарства, медицински пособия и др., които синдикалният член заяви.

Федерация на синдикатите от здравеопазването на КНСБ поема изплащането на еднократни помощи за заболели свои членове чрез действащ фонд за подпомагане, по правила и критерии на ФСЗ. До момента от федерацията са изплатени над 25 200 лв., като са подпомогнати 72 -ма медицински служители от МБАЛ – Пазарджик, МБАЛ „Братан Шукеров” – Смолян, УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ – София, Център за спешна медицинска помощ – София, Детско и училищно здравеопазване – София, УМБАЛ – Плевен, МБАЛ – Бургас и РЗИ – Благоевград.

За членовете на федерации, синдикати и съюзи на КНСБ, които не разполагат с фонд или други правила за подпомагане, се отпуска финансова или материална помощ от Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“. Минималната помощ е в размер на 150 лв. на заболял член. Досега от фонда са подкрепени 98 членове, на които са изплатени общо 15 150 лв. Предстои подпомагане на още двама учители от Велико Търново и Стара Загора, членове на Синдиката на българските учители.

От ФНСОЛП осигуриха доплащане от по 50 лв. на заразените членове на федерацията, на обща стойност 3 хил. лв. От НБС „Водоснабдител” и ФНСДУО са добавени още 1300 лв. помощи за двама членове на съответната федерация.

Целеви дарения за кампанията направиха Синдикатът на българските учители, Федерацията на независимите синдикати от държавното управление, Федерация на независимите синдикати на миньорите, Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост, ФС ВПК, Съюза на транспортните синдикати в България, Федерация на независимите синдикат в земеделието, Национален банков синдикат, Регионален съвет на КНСБ – Перник, СО на КНСБ при „Аурубис България”, Регионален съвет на КНСБ – Бургас, НСО на КНСБ при „Елаците мед”, СО на КНСБ при Общински съвет – с. Лесичово, Независим синдикат на КНСБ при КЦМ, Регионален съвет на КНСБ – Добрич, „Каолин” ЕАД, СО на КНСБ при „Пристанище Лом”, СО при Община Алфатар, Общински КС на СБУ при ДГ 17, СО на КНСБ при „Защитени жилища за лица с умствена изостаналост” и други синдикални организации и физически лица.

Всеки, който желае, може да подкрепи благотворителна кампания „Не си сам” като направи дарение по банковата сметка на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“: IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF; УниКредит Булбанк. До момента по нея за кампанията са постъпили 19 614 лв.

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” е сдружение с нестопанска цел, вписано в Централния регистър за осъществяване на обществено полезна дейност при Министерство на правосъдието.