ЕКП към властите в Беларус: Спрете насилието, освободете арестуваните синдикалисти

Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC) и Паневропейският регионален съвет (PERC) следят отблизо и с голяма загриженост ситуацията в Беларус след последните президентски избори. ETUC и PERC настояват за незабавно освобождаване на синдикалистите, задържани за участие в мирни протести – Николай Зимин, бивш председател на Белоруския независим синдикат, и Максим Середа, председател на Независимия синдикален съюз на миньорите.

КНСБ подкрепя и се присъединява към позицията на ETUC и PERC. За конфедерацията мирните протести са основно демократично право, грубото им погазване, използването на насилие срещу гражданите на Беларус и нарушаването на правата им са недопустими.

ETUC и PERC отхвърлят:

  • Измамното провеждане на изборите, като основните кандидати на опозицията бяха тормозени и не им беше позволено да участват в провеждането им, докато Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г., беше обявен за победител, въпреки ясните доказателства, че по-голямата част от населението гласува срещу него.
  • Използването на сила за потушаване на всяко недоволство на хората, както и срещу мирни протестиращи в цялата страна, включително арести и задържане на граждани.
  • Потискането на интернет и медиите, пътни блокади, задържания и сплашване на журналисти, за да се спре потокът на информация за ситуацията в страната и да се предотврати общественото обсъждане и всеки колективен отговор на изборите.
  • Преследване на работници, които упражняват правото си да преустановят работата си в знак на протест.

ETUC и PERC призовават беларуските власти:

  • Незабавно спрете всяко насилие, освободете всички арестувани и затворени протестиращи и изправете на съд всички длъжностни лица, отговорни за прекомерната употреба на сила срещу мирните демонстранти.
  • Започнете диалог с опозицията, за да започнете нов избирателен процес, под надзора на Изборната комисия, на която могат да се доверят всички партии, включително и международни наблюдатели.
  • Гарантирайте незабавното възстановяване на интернет връзката, блокирането на пътищата и дайте възможност на журналистите да могат свободно да свършат работата си, за да информират населението за ситуацията в страната и извън нея.

Европейското профсъюзно движение съвместно призовава Европейския съюз да свика неотложна среща на върха на ЕС, за да оцени действията на беларуската власт и да преразгледа отношенията на ЕС с Беларус. Това включва повторно въвеждане на пропорционални санкции за измами и насилие, както и преразглеждане на сътрудничеството със страната, включително в рамките на Източното партньорство. Засилването на подкрепата за гражданското общество в Беларус, включително независимите профсъюзи, и спирането на финансовата подкрепа на ЕС за правителствените и контролирани от държавата проекти, включително чрез многостранни банки за развитие, също трябва да бъдат спешно преразгледани.

ETUC и PERC поддържат:

  • Хората от Беларус, които ясно изразиха своя избор и желаят политическа промяна.
  • Независимите профсъюзи на Беларус, най-голямото демократично и независимо движение за гражданско общество.
  • Активисти на труда, гражданското общество и правата на човека, които се включиха в протести срещу държавното обсебване, измамите и потъпкването на свободите от страна на режима.

„Европейското профсъюзно движение нямаше илюзии относно естеството на белоруския режим. Въпреки че освобождаването на политическите затворници беше достатъчно за някои служители на ЕС да обърнат нова страница в отношенията с Беларус, беше ясно, че режимът не иска и не е отворен за никаква реална промяна. Той продължава да потиска демократичните институции, независимото гражданско общество и профсъюзното движение и нарушава основните права и свободи на своите граждани. Скорошната изборна кампания и следващата нова вълна от репресии ясно показаха това. Ние подкрепяме исканията на хората от Беларус, белоруските независими профсъюзи и гражданското общество. Оценяваме последните декларации на Върховния представител на ЕС. Призоваваме Европейския съюз за силна и недвусмислена реакция и за преоценка на отношенията с Беларус, в съответствие с ценностите и принципите на ЕС. Ние контактуваме с нашите братя и сестри от Беларуския конгрес на демократичните профсъюзи и изразяваме солидарността си към тяхната дългогодишна борба за уважението на работниците и правата и свободата на профсъюзите в страната “, заяви Лука Визентини, генерален секретар на ETUC и PERC.