Миньорите честват своя професионален празник

Денят на миньора започна с молебен за здраве в катедралния храм „Света Неделя”. Със запалена свещ в ръка в църквата бяха:  представители на Българската минно-геоложка камара, на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, на миньорските синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа”, работодатели от бранша и др. Националното честване на Деня на миньора е на 18 август – Успението на Свети Иван Рилски – покровителят на българския народ, светецът, изказал добри слова и за онези, които добиват подземни и природни богатства.   Въпреки всички трудности, породени от кризата, българските миньори и обогатители доказват, че националната икономика има солидна опора във въгледобива, в добива на медни, оловно-цинкови руди, злато и сребро, нефт, мрамор, гранит, бетонит и други полезни изкопаеми. Трудно можем да си представим какво би представлявала българската енергетика без лигнитните и кафяви въглища, добивани в открити и подземни мини у нас. А що се отнася до добива на медни и златосъдържащи руди, страната ни се нарежда вече сред най-добрите в Европа.

             СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ СИНДИКАЛИСТИ,

Позволете  най-сърдечно да Ви поздравя от името на Конгресното ръководство на КНСБ по случай професионалния празник – ДЕНЯ НА МИНЬОРА!

Позволете ми да отправя специален поздрав към българските въглекопачи – хората от въгледобивните предприятия, които посрещат своя празник с изключително високи производствени резултати.

Честит празник на работниците, специалистите и служителите от геоложките проучвания, от добива на нерудни минерални суровини, от научните и проектантски институти от бранша, които успешно отстояват доброто име на българската инженерингова мисъл.

Честит празник на рудодобивниците, които  трайно заеха своето значимо място в националната икономика и превърнаха рудодобива в перспективен и стабилно развиващ се сектор, в който  инвестициите за иновации, екологични проекти, модерно преоборудване  и осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, са приоритет.

Пожелавам на всички вас и на вашите близки здраве и благополучие!

Пожелавам Ви успех!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Пламен ДИМИТРОВ

ПРЕЗИДЕНТ на КНСБ

18 август 2020 г.

С  о  ф  и  я